Održana večer poezije u lipičkom Multikulturalnom centru

0

Povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije kojeg je proglasio UNESCO 1999. godine s ciljem promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelom svijetu, kao i zbog davanja priznanja i podstreka nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije, Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva iz Lipika u Multikulturalnom centru jučer je organizirala večer čitanja poezije.

Kao i sva događanja koja se održavaju u vremenu pandemije, tako je i ovo održano u skladu s epidemiološkim uvjetima, a prisutnima je, između ostalog, Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva podijelila zaštitne maske s logom udruge.

Ovom je prigodom gospođa Matijević istaknula kako poezija potvrđuje našu zajedničku ljudskost otkrivajući nam da pjesnici, u cijelom svijetu, dijele ista pitanja i osjećaje.

Da poezija nije samo oslonac usmene tradicije, nego se kroz nju mogu artikulirati i najdublje vrijednosti raznovrsnih kultura, moglo se vidjeti tijekom ove večeri i čitanja pjesama jedne od najpoznatijih ukrajinskih spisateljica i društveno-političkih aktivistica, Larise Petrivne Kosač-Kvitke, koja je pisala pod pseudonimom Lesja Ukrajinka

Osim Irine Matijević, tijekom večeri poeziju su čitali članovi udruge koji i sami pišu pjesme – već afirmirana pjesnikinja Senka Slivar, zatim Mihajla Marčetić Pavković te mladi Kristian Matijević.

Bila je ovo svojevrsno prvo javno čitanje pjesama gospođe Marčetić Pavković koja ljubav prema poeziji gaji još od ranog djetinjstva, međutim nije javno objavljivala svoje pjesme.

S obzirom na to da je 21. ožujak i Svjetski dan osoba s Down sindromom, članovi Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva pridružili su se njegovu obilježavanje te nošenjem rasparenih, šarenih čarapa pokazali da je u redu pričati o različitostima i simbolično pružili potporu osobama s Downovim sindromom.