Obljetnica mirne reintegracije Podunavlja

0
foto: Ivan Matić (Press032)

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru obilježena je 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 23. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić kazao je poslije polaganja vijenaca kako su se danas poklonili onima koji su najzaslužniji za stvaranje neovisne i samostalne države Hrvatske.

„Veliku zaslugu u tim procesima, što nikada nećemo zaboraviti, imali su naši hrabri hrvatski branitelji koji su spremno stali u obranu Domovine. Radi se o dva značajna datuma ne samo za Hrvatsku nego i cijeli ovaj prostor. Odluka da se okupirani prostor hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske vrati mirnim putem bila je mudra i ispravna jer su na taj način spašeni brojni životi“, rekao je Galić.

Dodao je kako danas imamo samostalnu i neovisnu Hrvatsku ali i da bi se do kraja provela mirna reintegracija kako je potrebno da odgovorni za ratne zločine odgovaraju pred zakonom kao i da se pronađu nestale osobe.

Prethodno je vijenac podno spomen obilježja položio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s suradnicima koji je rekao kako danas obilježavamo veliki dan i veliku obljetnicu međunarodnog priznanje Republike Hrvatske.

„Među nama su ljudi koji su baš na taj dan izrazito ispaštali u logoru. Velik je broj Vukovaraca međunarodno priznanje Hrvatske osjetio na svojoj koži bez prave informacije što se zapravo dogodilo. Ne smijemo zaboraviti te najteže dane i teret koji su pojedinci, ali i mi svi skupa kao narod, iznijeli i tu poruku na današnji dan šaljemo iz Vukovara. Ne smijemo zaboraviti koliko je težak put do priznanja Hrvatske bio. 29 godina poslije imamo dojam kako se preko mnogi stvari prelako prešlo i da su se mnoge vrijednosti i žrtve iz toga vremena zaboravile. I zato je upravo ovo mjesto s kojega punim pravom možemo podsjećati kako mnogi još uvijek nisu dočekali pravdu jer se država ponijela neodgovorno prema njihovoj žrtvi“, rekao je Penava.