Ministar Banožić s pripadnicima HV-a na hodnji Spačvanskom šumom

0
Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Mario Banožić s pripadnicima Hrvatske vojske proveo je hodnju Spačvanskom šumom ukupne dužine 12 kilometara

Iz vojarne „ 5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima je u petak, 2. srpnja 2021. započela hodnja ministra obrane Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Roberta Hranja sa zapovjednicima grana i postrojbi Hrvatske vojske.

Hodnja je provedena Spačvanskom šumom ukupne dužine 12 kilometara, a prije samog početka hodnje, sudionici su se okupili u vojarni „5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ gdje su zapaljenje svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr „Slavonski sokolovi“. Također, sudionici hodnje obišli su i Otočke suvare.

Naime, Otočka suvara, mlin na konjski pogon koji datira još iz 19. stoljeća, spomenik je najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Ovu hodnju smo organizirali kako bi svi mi svojim osobnim primjerom pokazali koliko je fizička aktivnost bitna za pripadnike Hrvatske vojske. Druga stvar koju želimo pokazati je važnost timskog rada i suradnje, jer upravo međusobna razmjena ideja, iskustava i mišljenja doprinosi jačanju sposobnosti obrambenog resora”, rekao je ministar Banožić i podsjetio na nedavno održano natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2021.” koje je bilo jedan od događaja koji potvrđuje nastojanja HV-a i MORH-a za poticanje sportskih aktivnosti unutar Oružanih snaga RH, odnosno podizanje psihofizičke spremnosti hrvatskih vojnika.

“Hrvatska vojska pokazala je u brojnim situacijama, posebno za vrijeme elementarnih nepogoda tijekom prošle i početkom ove godine, kako je uvijek spremna izvršiti svoje zadaće na najbolji mogući način. Hrvatska vojske je spremna pružiti odgovor na brojne izazove”, kazao je Banožić te dodao kako će MORH i dalje poticati suradnju s ugovornim pričuvnicima – vrhunskim sportašima.

“Hodnja na području Slavonije koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zahvalnost je svima onima s ovog područja koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani Domovine. Ali, ovo je i podsjetnik na sve prirodne ljepote našeg slavonskog kraja, drago mi je što smo imali priliku provesti upravo ovdje cijeli današnji dan”, dodao je ministar obrane.

Naime, u Vukovarsko – srijemskoj županiji, između Save i Dunava te na području rijeke Bosut i njenih pritoka Spačve, Brežnice i Lubnja te rijeke Studve, prostire se najveći šumski kompleks hrasta lužnjaka u Hrvatskoj poznat po nazivu Spačva. Površine je oko 40 000 ha te predstavlja najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj.