Stožer: Bez maski na događajima gdje svi imaju covid digitalne potvrde

0
foto: screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku po kojoj se maske za lice više neće morati nositi na događanjima gdje se nalaze samo osobe koje imaju digitalnu covid potvrdu, objavio je u petak na konferenciji za novinare načelnik Stožera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Time šaljemo poruku da će digitalne covid potvrde biti zamjena za nošenje maski za lice u sve više situacija. Ako hoćete konkretno, na našoj idućoj konferenciji za medije, mi s ove strane i vi s vaše, imat ćemo digitalne covid potvrde i konferenciju ćemo održati bez maski”, najavio je Božinović.

Najavio je sljedeći tjedan otvaranje dijaloga sa sindikatima i poslodavcima o odluci da će cijepljenje djelatnika biti uvjet tvrtkama za daljnju financijsku potporu koju dodjeljuje Vlada. 

“Ono što nam predstoji, to je otvaranje dijaloga resornih ministara sa sindikatima i poslodavcima. Dužnost Vlade je da u zaštiti života može ići prema rješenjima koji moraju voditi računa o širim društvenim interesima. Treba razgovarati jesu li svi benefiti države uvijek i u svakoj situaciji bezuvjetni”, kazao je ministar Božinović. 

“Proći će ljeto, jesen će brzo, one države koje će se brže procijepiti imat će manji četvrti val i manje ekonomske štete. Očekujem razumijevanje svih jer interes nam je zajednički. Živjeti i privređivati moramo ali to možemo jedino u zdravom okruženju. Vlada neće odustati od potpora, ali očekujemo od svih drugih da participiraju u krizi. Put je jasan, znanstveno, stručno utemeljen, a to je cijepljenje”, istaknuo je načelnik Stožera Božinović.

Pozvao je sve koji imaju utjecaj, pozovu svoje članove da se cijepe jer će ulazak u jesen time biti lakši. 

Beroš: Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja

I ministar zdravstva Vili Beroš se osvrnuo na pitanje uvjetovanosti cijepljenja i potpora tvrtkama, ocijenivši kako solidarnost i odgovornost nije dobra ako je jednosmjerna.

“Očekujemo da svi koji su primili naknadu, neću reći vrate uslugu, ali daju doprinos da izađemo iz krize. Zdravstven i i ekonomski razlozi idu zajedno, ne vidim razlog ako možemo cijepljenjem omogućiti normalan rad i normalno funkcioniranje, zašto to ne učinimo? Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja. Svi zajedno možemo osigurati bolju budućnost cijepljenjem”, komentirao je Beroš

Ponovio je potrebu daljnjeg cijepljenja s obzirom da nije postignut cilj do kraja lipnja o 50 postotnoj procijepljenosti protiv covida-19.

“Naše očekivano prolazno vrijeme na kraju lipnja nije onakvo kakvo smo predviđali, stoga naglašavam da je važno da i dalje nastavimo s ovim procesom. Još smo prošle godine upozoravali na posljedice pandemije. Tada nismo imali rješenje, no sada ga imamo, a to je cijepljenje. To je najvažniji zdravstveni proces koji se trenutno odvija u zemlji”, kazao je Beroš.

Markotić: Dobro što je u bolnicama trenutno vrlo malo bolesnika

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je kako je dobra vijest što je u bolnicama trenutno vrlo malo bolesnika, a u samoj Klinici svega pet pacijenata s covidom, među kojima ni jedan nije na respiratoru. Upozorava međutim kako bi se mogli ponovno suočiti s većim brojem oboljelih zbog nedovoljnog broja cijepljenjih s obzirom na brzo širenje delta varijante.

“Delta varijanta koronavirusa preuzela je 95 posto svih izolata. Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci biti zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja”, kazala je.

Capak: 2,1 pozitivnih među ukupno testiranima

Prema podacima HZJZ-a, najveću incidenciju trenutno ima Zadarska županija, a najmanju Istarska, a po 14-dnevnoj incidenciji smo na 12. mjestu u EU, izvijestio je ravnatelj Zavoda Krunosav Capak,

Danas smo imali 2,1 pozitivnih među ukupno testiranima, a HALMED je do danas zaprimio 4125 prijava nuspojava na cjepiva –  2194 na Pfizer, 410 na Modernu,  1480 na AstraZenecu te 37 na Johnson&Johnson.

U protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod nove 92 osobe u Hrvatskoj, tri osobe su umrle, dok je aktivno 544 slučajeva zaraze, priopćio je ranije danas Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.

U samoizolaciji je trenutno 3319 osoba.

Zaključno s 1. srpnjem u Hrvatskoj je utrošeno 2.601.390 doza cjepiva. Dosad je 1.494.731 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.106.659 primilo obje doze. Jučer je utrošeno 32.938 doza cjepiva.