Lažni humanitarac pokrao dvije starice, uhićen je i određen mu je istražni zatvor

foto:CAVNA PRO

U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru je 17. studenog 2022., povodom posebnog izvješća Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1983.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teške krađe, opisanih u čl. 229. st. 1. t. 2. u svezi čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona, a kažnjivih po čl. 229. st. 1. u svezi čl. 51. KZ-a.- Izvijestio je danas DORH.

Postoji osnovana sumnja da se osumnjičeni 39-godišnjak 19. listopada 2022., u Bršadinu, u cilju da se protupravno okoristi, lažno predstavio kao osoba koja se bavi prikupljanjem pomoći prodajom slika crkvenog sadržaja, te je ušao u kuću 75-godišnjakinje, koja mu je u navedenu svrhu dala određeni novčani iznos, no kada je on vidio gdje oštećenica drži novac, osnovano se sumnja da se kasnije vratio u kuću i uzeo te za sebe zadržao iznos od 7.000,00 kuna. 

Osnovano se sumnja i da je 15. studenog 2022. u Borovu, ušao u kuću teško pokretne 90-godišnjakinje te se također lažno predstavio, a nakon što mu je oštećenica dala određeni novčani iznos i vidjevši gdje ona drži novac, napustio je kuću i kasnije se vratio te bez odobrenja uzeo i zadržao za sebe novčani iznos od 3.350,00 kuna.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da bi puštanjem na slobodu osumnjičenik mogao ponoviti kazneno djelo, odnosno počiniti teže kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je prihvatio navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika.