Jedna banka uskoro diže naknade

0
foto: Pixabay

Prošle godine je najavljeno da ove godine klijente poslovnih banaka u Hrvatskoj čekaju povećanja naknada koje ove naplaćuju za korištenje svojih usluga.

“Svaka banka ima svoju poslovnu politiku i svaka banka određuje naknade prema svojoj poslovnoj politici. Tu nema nikakvog ujednačavanja nego zaista svatko za sebe te naknade određuje prema svojim poslovnim politikama”, rekla je potkraj prosinca direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko za HRT. O ovoj temi smo pisali ranije.

Niz naknada banke su povećale prošle godine, nakon uvođenja eura. Ove godine prva je naknade za građane odlučila podići Erste banka – od 1. veljače. I to, kako su za N1 rekli u toj banci.

“U skladu s trenutačnim tržišnim uvjetima i okolnostima od 1. veljače ove godine dio svojih naknada u poslovanju s građanima povećava, dok neke smanjuje. O svim detaljima klijente je obavijestila u studenom prošle godine. Tako se od 1. veljače povećava naknada za vođenje tekućeg i žiroračuna s 1,59 eura na 2 eura, te naknada za korištenje računa od strane opunomoćenika s 0,27 eura na 0,40 eura (po svakom opunomoćeniku mjesečno). Važno je napomenuti da se naplata naknade izvršava samo kada je po računu ostvaren promet, odnosno kada su izvršene uplate, podizanje ili prijenos novčanih sredstava”, rekli su u Erste banci.

Tomu dodaju da se naknada za korištenje usluge online bankarstva George (internetsko i mobilno bankarstvo) u banci ne naplaćuje. Također, kažu, neće se mijenjati ni naknada za vođenje računa umirovljenika, a podsjećaju da ne naplaćuju naknadu za vođenje računa za mlade osobe do 25 godina. Naknadu za vođenje osnovnog računa Erste banka smanjuje s 3,98 na 3 eura.

Navode kako je povećana naknada za nacionalne i prekogranične kreditne transfere u eurima te uplate gotovog novca u poslovnici u korist građana i pravnih osoba izvan Erste banke. Nova naknada iznosit će 1,5 posto, minimalno 1,60, a maksimalno 16 eura, umjesto dosadašnjih 1,5 posto, minimalno 1,33, a maksimalno 13,27 eura.

“Uz navedeno, nacionalni kreditni transferi u eurima unutar Erste banke putem Georgea i KEKS Pay usluge od 1. veljače iznosit će 0,20 eura, umjesto 0,17, dok će naknada za nacionalne i prekogranične naloge na račune klijenata izvan Erste banke preko Georgea i KEKS Pay usluge iznositi 0,35 eura, umjesto 0,30 eura. Povećava se i naknada za reklamacije u međunarodnom platnom prometu u stranoj valuti, s 13,27 eura plus trošak ino banke na 20 eura plus trošak inobanke. Ista naknada naplaćivat će se i za reklamacije u prekograničnom i nacionalnom platnom prometu u stranoj valuti te za potvrdu inozemne banke primatelja plaćanja o izvršenju kreditnog transfera, zatražena na zahtjev platitelja. Naknada za izdavanje raznih potvrda i ovjera vezanih uz poslovanje klijenata u Erste banci smanjuje se s 6,64 eura na 4 eura”, odgovorili su za N1 iz te banke.

“Erste banka je svjesna činjenice da svako povećanje naknada izaziva određeni interes klijenata i javnosti te, prilikom donošenja odluka o promjenama u tom segmentu, vodi računa o tome da se one temelje na povećanju troškova poslovanja, unaprjeđenju proizvoda i usluga, kao i objektivnim tržišnim okolnostima. Nažalost, ponekad su korekcije visine naknada nužne, a banka pritom nastoji primijeniti balansirani pristup koji ujedno uvažava potrebe i interes svojih klijenata”, rekli su u Erste banci.

Zaba, PBZ, OTP i Addiko zasad ne planiraju povećanja.