Ergeli lipicanaca Đakovo i Lipik dodijeljena UNESCO-ova povelja

0
foto: OBŽ

Povelja UNESCO-a u petak je u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik dodijeljena nositeljima Tradicije uzgoja lipicanaca, a riječ je o hrvatskoj nominaciji koja je upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine.

Povelje su simboličan znak zahvale udrugama nositeljima vrijedne tradicije uzgoja jedinstvene vrste lipicanaca koji je kontinuirano promiču i prenose na nove generacije, rečeno je na prigodnoj svečanosti u organizaciji Đakova i Ministarstva kulture i medija.

Povelje su uručili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković istaknuo je da lipicanci pokazuju dio hrvatskog kulturnog identiteta i da su, kao i ergela, na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine – na kojoj Hrvatska ima 222 kulturna dobra – uvršteni 2017. te naglasio da je multinacionalnim zahtjevom za uvrštavanje tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine ostvaren sjajan uspjeh.

Ergela je dala dodatni doprinos bogatstvu Đakova, što kao srce Slavonije nudi, a meni je drago što smo kao država i Vlada pomogli da se upiše u UNESCO-ovu baštinu“, poručio je premijer.