Izgradnja odvodnje oborinskih voda Eko-industrijske zone Nemetin

0

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zajedno sa suradnicima predstavio je danas projekt kojim će se zaokružiti izgradnja osnovne komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin te ostvariti preduvjeti za realizaciju aktualnih i budućih investicija u ovoj velikoj industrijskoj zoni.

Riječ je o projektu izgradnje odvodnje oborinskih voda vrijednom 19,7 milijuna kuna od čega Europska unija sufinancira četiri milijuna kroz Europski fond za regionalni razvoj. Njegovom realizacijom potaknut će se brže punjenje zone jer će, uz već postojeći sustav olakšica koje Grad Osijek nudi, investitorima omogućiti još brži dolazak do potrebnih dozvola te doprinijeti povećanju atraktivnosti Zone.

– Već su prodane 24 čestice, ostala je samo jedna slobodna. Rješavanje oborinske odvodnje završit će krajem mjeseca, čime će investiranje u ovu zonu postati još atraktivnije. Ovakvim aktivnostima želimo dodatno potaknuti gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, a kako bismo stvorili sve preduvjete za to, morali smo riješiti oborinsku odvodnju – istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

Radovi su počeli krajem 2019. godine i odvijali se u dvije faze. U tijeku je parcelizacija druge zone, a trenutačno se u prvoj nalazi 14 tvrtki s oko 200 zaposlenih ljudi. U Zoni se gradi i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, te mnogobrojni projekti IT sektora i drugih, pa se očekuje kako će broj zaposlenih ubrzo porasti.

Srećko Kukić, specijalist u Gradu Osijeku za programe Europske unije, pojasnio je kako je izgradnja oborinske odvodnje zadnja faza u realizaciji industrijske zone Nemetin, a koja pokriva otprilike 101 hektar. Napomenuo je i kako su investitori iskazali zadovoljstvo programom olakšica i poticaja u Eko-IZ Nemetin, ali i veliki interes za zonu, stoga je za očekivati kako će se čestice u drugoj fazi izgradnje također brzo popuniti.

Inače, Eko-industrijska zona Nemetin prva je zelena industrijska zona u Hrvatskoj i namijenjena je prvenstveno srednjim i velikim poduzetnicima za proizvodne kapacitete prerađivačke industrije i veće industrijske pogone, koji trebaju značajnije površine ili blizinu pročišćivača vode.