HZZO objavio novost vezanu uz bolovanja i doznake

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Liječnici obiteljske medicine više ne moraju izdavati doznake u papirnatom obliku ako su poslodavci u sustavu e-Zdravstveno, ali ipak papirnate doznake nisu u potpunosti ukinute.

Poslodavci koji HZZO-u podnose zahtjeve za povrat isplaćene naknade plaće za radnike putem poslovnog portala HZZO-a ne moraju imati papirnate doznake, objavio je HZZO na svojim stranicama.

“Međutim, ugovorni doktori i dalje imaju obvezu izdavanja papirnatih Izvješća prema zahtjevu osiguranih osoba ili ako poslodavac nije u sustavu eZdravstveno. Papirnata Izvješća nisu u potpunosti ukinuta”, poručuju iz HZZO-a.

Kako izgleda postupak otvaranja i zatvaranja bolovanja?

Liječnik obiteljske medicine dužan je izdati doznaku za bolovanje u papirnatom obliku ako je osiguranik zaposlen kod poslodavca koji ne podnosi zahtjev za povratom isplaćene naknade plaće digitalnim putem.

“Osiguranik koji je obolio ili koji je privremeno spriječen za rad zbog drugih okolnosti obvezan je javiti se svom izabranom doktoru u roku od tri dana od nastanka privremene nesposobnosti za rad odnosno u roku od tri dana od dana prestanka njezina prestanka. 

Početak i dužinu trajanja privremene nesposobnosti utvrđuje izabrani obiteljski liječnik. Takva se informacija odmah šalje u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), a HZZO tu informaciju preuzima i dostavlja portalu eZdravstveno kojem mogu pristupiti poslodavci. Isti je postupak i u slučaju završetka bolovanja.” navode iz HZZO-a, piše Net.hr.