HZJZ: Poslane dodatne detaljnije upute o cijepljenju protiv covid-19

0
foto: OBŽ

Radi otklanjanja svih nedostataka i manjkavosti utvrđenih u dosadašnjoj provedbi, HZJZ je svim sudionicima programa cijepljenja protiv covid-19 opetovano uputio dodatne detaljnije upute o načinima pripreme, organizacije i provedbe cijepljenja u skladu s Planom cijepljenja.

“Tako bi se u budućnosti trebale izbjeći sve nejasnoće, nepravilnosti, nedosljednosti i eventualne zloupotrebe, od kojih je nekoliko u dosadašnjem tijeku procesa cijepljenja bacilo sjenu na svu učinkovitost hrvatskog javnozdravstvenog sustava u borbi s najvećom svjetskom pandemijom modernog doba, čiji rezultati Hrvatsku smještaju među uspješnije zemlje EU. Do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će se moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosada”, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u priopćenju objavljenom u subotu na internetskim stranicama.

Iz HZJZ-a navode da priopćenje objavljuju “radi sve češćih javnih propitivanja odvijanja programa cijepljenja te upita medija, a s ciljem cjelovite informiranosti svih građana” te u njemu pojašnjavaju i okolnosti u kojima je opravdano cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u prioritetne skupine. 

Zavod, kao nositelj provedbe Plana cijepljenja hrvatskih građana protiv covid-19, ističe da su Planom cijepljenja hrvatskih građana protiv covid-19 prva prioritetna skupina za cijepljenje zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici smještaja u ustanovama socijalne skrbi, a da je cijepljenje osoba starije životne dobi i onih s kroničnim bolestima predviđeno u drugoj fazi cijepljenja.

“Važno je naglasiti da je glavni cilj u borbi protiv covida što prije i što sveobuhvatnije procijepiti rizične skupine, a potom i svu populaciju iznad 18 godina. Pri tome trebamo napraviti što god možemo da se smanje ili izbjegnu preklapanja imajući u vidu činjenicu da je ponekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest nego osobe u prvoj prioritetnoj skupini koje su mlade i zdrave”, ističe HZJZ.

Bacanje cjepiva predstavlja nenadoknadivu štetu

Napominje i da se prigodom provedbe cijepljenja može dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga (povišena tjelesna temperatura, potvrđena alergija i sl.)

“U takvim situacijama, posebice ako je pri kraju rok trajanja doze cjepiva zbog ranije navedenih razloga ili se radi o popodnevnim ili večernjim satima, kada nije moguće učinkovito organizirati dolazak osobe za cijepljenje iz neke od prioritetnih skupina, razumno je, zdravstveno i ekonomski opravdano, tim cjepivom cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u neku od navedenih prioritetnih skupina. Bacanje cjepiva u takvim situacijama predstavlja nenadoknadivu štetu”, naglašava HZJZ.

Napominje i da je svim punoljetnim hrvatskim građanima osigurano besplatno cijepljenje protiv covid-19 te da “dionici tog procesa na svim razinama u zemlji ulažu napore da se što prije osiguraju dostatne količine cjepiva za učinkovitu provedbu zaštite zdravlja”.

“Uspješnom ostvarenju tog cilja od zajedničkog nacionalnog interesa može pridonijeti svaki građanin pravodobnim prijavljivanjem za cijepljenje svojem liječniku, zdravstveni djelatnici aktivnim uključivanjem u pripremu i provedbu programa, sredstva javnog komuniciranja i novinari svojim izvještavanjima u stvaranju poticajne atmosfere u društvu i među građanima o budućim učincima cjepiva na zaštitu zdravlja i stvaranje uvjeta za kvalitetniji društveni i gospodarski život građana i zemlje u cjelini”, poručuju iz HZJZ-a.

U priopćenju podsjećaju i da se provedba plana cijepljenja, kao i u ostalim zemljama članicama EU, odvija u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza cjepiva od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima.

Produljilo se i vrijeme registracije cjepiva proizvođača AstraZeneca pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), “a upravo tog je cjepiva Hrvatska naručila najviše”, podsjeća Zavod te napominje i to da je i “otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje”.

Sve to imalo je izravnog učinka na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i drugih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio to područje krajem lanjske godine”, dodaje HZJZ.

Napominje i da trenutno dostupna cjepiva imaju određene specifične uvjete u pohrani i primjeni, što također utječe na planiranje i provedbu cijepljenja.

Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svakoj bočici sadrže šest doza koje se moraju primijeniti u roku šest sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturi. U bočici tvrtke Moderna je 10 doza cjepiva koje sve treba iskoristiti u roku 6 sati. Bočica cjepiva AstraZeneca također sadrži 10 doza.