HZJZ objavio Naputak o postupanju u pripremi i provedbi cijepljenja protiv covid-19

0

HZJZ je objavio Naputak za zdravstvene djelatnike u kojem objašnjava postupanje u slučaju postojanja neutrošenih doza cjepiva protiv covid-19 te ističe da je uvijek bolje cijepiti, pa čak i ako se ne mogu poštivati prioritetne kategorije, nego izgubiti dozu zbog isteka roka trajanja.

“Treba imati na umu da je, osim cijepljenja po prioritetima, od strateške važnosti postići, u što kraćem vremenu, obuhvat što većeg broja ljudi cijepljenjem, jer se cijepljenjem ne štiti samo pojedinac koji se cijepi već i druge osobe s kojima dolazi u kontakt. U tom smislu, uvijek je bolje cijepiti osobu, pa čak i ako se ne mogu poštivati prioritetne kategorije, nego izgubiti neutrošenu dozu jer joj je istekao rok trajanja”, napominje Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Naputku o postupanju u pripremi i provedbi cijepljenja, odnosno cjepivima protiv bolesti covid-19, koji je u nedjelju objavio na svojim internetskim stranicama.

Postupanje s viškom doza u načetoj bočici COVID-19 cjepiva

HZJZ podsjeća da se načeta bočica cjepiva smije koristiti ograničeno vrijeme prema uputama proizvođača cjepiva, a da se prigodom provedbe cijepljenja može dogoditi i da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga (povišena tjelesna temperatura, potvrđene alergije i sl), kao i da postoje situacije da je planirano cijepljenje na primjer osam osoba, za što je potrebno otvoriti dvije bočice cjepiva koje zajedno sadrže 12 doza.

U takvim situacijama, naputak je HZJZ-a, potrebno je pronaći racionalna rješenja kojima će se omogućiti cijepljenje “neke od osoba iz kategorije najbliže onoj kojoj je trenutno cijepljenje namijenjeno, odnosno spriječiti propadanje cjepiva koje bi u suprotnom predstavljalo nenadoknadivu štetu u takvim okolnostima”.

Ako se unaprijed zna da će biti viška doza, jer je planirana osoba javila da odustaje ili su otvorene dvije bočice za broj osoba koji je veći od broja doza u jednoj bočici, a manji od broja doza u dvije bočice, HZJZ navodi da je potrebno pozvati na cijepljenje druge osobe koje su zainteresirane i pripadaju istoj prioritetnoj kategoriji, ili dogovoriti s kolegama iz druge ambulante da usmjeri dio svojih pacijenata iz iste prioritetne kategorije koji su predviđeni za cijepljenje, a nakon cijepljenja potrebno je revidirati popis osoba predviđenih za cijepljenje.

Ako se tijekom cijepljenja dogodi da netko odustane ili da liječnik kod nekoga utvrdi postojanje kontraindikacije za cijepljenje (povišena tjelesna temperatura) te se ne stigne do isteka roka za korištenje cjepiva dogovoriti dolazak drugih osoba koje su na “listi čekanja”, naputak je HZJZ-a da se u ambulanti provjeri ima li u radnom okruženju osoba koje pripadaju istoj prioritetnoj kategoriji zainteresiranih za cijepljenje, a imaju neki kasniji termin za cijepljenje te ih cijepiti i revidirati popis cijepljenih.

Ako nema mogućnosti u roku upotrebe cjepiva doći do drugih osoba iz iste prioritetne kategorije, treba cijepiti osobu koja je zainteresirana za cijepljenje prema sljedećoj niže rangiranoj prioritetnoj kategoriji, a u tom slučaju, uz popis osoba koje su cijepljene prema planu cijepljenja, zasebno treba navesti osobe koje su cijepljene na taj način, naputak je HZJZ-a

Prvi na Popisu prioritetnih kategorija za cijepljenje, prema Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19, korisnici su domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnici zaposleni kod pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom te zdravstveni djelatnici.

U drugu kategoriju spadaju osobe s 80 i više godina, treća su osobe od 75 do 79 godina, četvrta osobe od 70 do 74 godine, peta kategorija su osobe od 65 do 69 godina, a šesta kategorija odrasle osobe visokog rizika mlađe od 65 godina.

Posljednja, 7. kategorija su – ostali, u koju spadaju radnici u esencijalnim i važnim industrijama, učitelji, pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prijevoznici, policajci i hitne službe, a u tu kategoriju spadaju i kolektivni smještaji odnosno zajednice u kojima nije moguće postići potrebnu fizičku udaljenost (zatvori, izbjeglički kampovi, centri za migrante, centri za beskućnike i sl), kao i radnici koji se ne mogu fizički udaljiti (u tvornicama za rezanje mesa i klaonicama, različitim proizvodnim pogonima, radnici na traci i sl).

HZJZ naglašava i da je sva provedena cijepljenja nužno u što kraćem roku evidentirati u e-cijepih, bilo putem vlastitih informatičkih rješenja koja su spojena na e-cijepih, bilo izravnim unosom u e-cijepih.

“U svakoj situaciji odstupanja od unaprijed utvrđenog popisa i ‘liste čekanja’, u aplikaciji e-cijepih u polje Napomena kod daljnjih cijepljenja, sukladno ovom protokolu, treba navesti organizacijski razlog za ovakvo cijepljenje”, naputak je HZJZ-a.

Naputak je namijenjen svim zdravstvenim ustanovama i djelatnicima koji provode cijepljenje građana, a cilj je postići optimalnu razinu organizacije cijepljenja, te racionalno korištenje raspoloživih doza cjepiva u skladu s Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 koji je Vlada usvojila krajem prošle godine, ističe HZJZ.

Načeta bočica cjepiva Pfizer/BioNTech smije se koristiti u roku šest sati ako se drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se drži na sobnoj temperaturi, bočica cjepiva Moderna u roku šest sati, te AstraZeneca u roku šest sati ako se drži na sobnoj temperaturi, a najviše u roku 48 sati ako je spremljena u hladnjak odmah nakon otvaranja.