Grad Vinkovci dodijelio potpore 57 mikropoduzetnika za što je u proračunu osigurano gotovo 1,3 milijun kuna

0
Foto: Đuro Karalić

Treću godinu za redom, Grad Vinkovci je kroz Program poticanja poduzetnika – Mjera 1 „Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale“ osigurao sredstva za mikropoduzetnike koji posluju i stvaraju nove vrijednosti na području grada Vinkovaca. Riječ je o ukupnom iznosu od 1.286.236,13 kuna koje će dobiti 57 vinkovačkih poduzetnika u rasponu od 15 do 30 tisuća kuna.

Ovo je ujedno Javni natječaj na kojem je uspješno aplicirao najveći broj poduzetnika (2020. 51 odobren projekt, 2019., 52 odobrena projekta) što nas čini posebno zadovoljnima s obzirom na okolnosti u kojima naši mikropoduzentici djeluju u proteklih godinu i pol dana, ističu u gradskoj upravi.

Ugovore poduzetnicima uručili su gradonačelnik Ivan Bosančić i gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Niče.

“To su uglavnom poduzetnici koji rade sami ili imaju manji broj uposlenih, a mi smo uvjereno kako će kroz ovakvu pomoć razviti svoje tvrtke i u nekom budućem vremenu zaposliti još radnika”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić dodajući kako u gradu raste broj poduzetnika, kao i poslovni prihodi.

“U ovom trenutku imamo bolju situaciju nego ranijih godina iako se pandemija koronavirusa negativno odrazila ne neke od djelatnosti poput ugostiteljstva”, kazao je gradonačelnik Bosančić ocijenvši kako se vinkovačko poduzetništvo pokazalo otpornim te napreduje.

“Uz odobrena sredstva, koja su u visini od 80% od vrijednosti projekta, dok je 20% na teret samih poduzetnika, jedan od ključnih uvjeta ovog natječaja koji nas čini jedinstvenima u odnosu na druge gradove i općine koji prema svojim poduzetnicima idu sa sličnim programima i mjerama jest obveza poduzetnika da zadrže sve zaposlene te im povećaju plaću. Stoga je najveći uspjeh ovog Javnog natječaja sama činjenica kako će 150 zaposlenih kod prijavljenih poduzetnika dobiti povećanje neto plaće u iznosu od 10%, što je i ove godine bio jedan od uvjeta ovakvog natječaja te Grad Vinkovci od istoga ne namjerava odustati”, kazao je gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Niče.

Po njegovim riječima, premda je Javnim natječajem bila predviđena dodjela 600 tisuća kuna, s obzirom na kvalitetu pristiglih projekata i senzibilnost gradske uprave prema poduzetnicima u ovim nestabilnim vremenima uzrokovanim korona krizom, osigurana su dodatna sredstva kako bi svi poduzetnici dobili priliku razvijati svoje poslovanje i stvarati nove vrijednosti u našem gradu putem pristiglih projekata.

Promatrajući prijavitelje po djelatnostima, najveći broj potpora otišao je prema ugostiteljstvu (8) i održavanju i popravku motornih vozila (7).

U ovoj godini, Grad Vinkovci već je putem Programa poticanja poduzetništva pomogao ugostiteljima da što lakše prebrode krizu, s ukupno 822 tisuće kuna koja je bila obuhvatila 71 poduzetnika s ukupno 192 zaposlena.