Fond hotelima sufinancira nabavu uređaja za sprječavanje nastanka otpada od hrane

0
FOTO: CAVNA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je objavio Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u hotelima.
 
Vrijednost poziva je 1,5 milijuna kuna,  a hoteli  za nabavu novih dehidratora i/ili digestora mogu po  jednom zahtjevu dobiti do 40% opravdanih troškova, odnosno maksimalnih 150 tisuća kuna.
 
Sufinanciranje ovakvih uređaja nastavak je aktivnosti projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta. U početnu fazu projekta bila su uključena dva hotela iz Osijeka i Pule, koji su u svom svakodnevnom radu provodili aktivnosti smanjenja otpada od hrane. U hotelima su provedena mjerenja količina bačene hrane koja će postati otpad, a provedena je i edukacija osoblja koji rade na pripremi i posluživanju hrane kako bi se poboljšala preciznost mjerenja te održala motivacija za održivost programa smanjenja otpada od hrane u hotelu. Uz to Fond je izradio i priručnik za hotele koji sadrži smjernice, preporuke i metode kojima se utječe na smanjenje otpada od hrane koji je predstavljen na tematskim radionicama i webinarima u sklopu kojih je hotelijerima najavljen i današnji javni poziv. Najavljene subvencije dodjeljivat će se do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja kalendarske godine.
 
„Fond kontinuirano provodi razne projekte iz područja gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“, kojeg smo pokrenuli prošle godine. Naime, prema europskim direktivama i Planu gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. – 2022. godine potrebno je odvojeno prikupiti 40% mase proizvedenog biootpada, te se do konca 2023. godine biootpad mora odvojiti i reciklirati na izvoru ili zasebno prikupiti i ne miješati s drugim vrstama otpada. To uključuje i smanjenje otpada od hrane kao dijela biootpada. Time će se smanjiti odlaganje biootpada na odlagalištima što je jedan od glavnih ciljeva projekta“, rekla je v.d. direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain.