Europska agencija: AstraZeneca je sigurno i učinkovito cjepivo

0

Europska medicinska agencija objavila je danas da cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito te da nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od pojave krvnih ugrušaka.

Čelnica EMA-e Emer Cooke rekla je na virtualnoj konferenciji za medije kako je stručni odbor došao do jasnog znanstvenog zaključka da se radi o sigurnom i učinkovitom cjepivu, čije dobrobiti nadmašuju rizike.

Međutim, Cooke je naglasila i da na temelju dostupnih dokaza još uvijek ne mogu potpuno otkloniti povezanost između slučajeva tromboze i cjepiva.

Stoga se preporučuje podizanje svijesti o mogućim rizicima i njihovo uključivanje u informacije o proizvodu. Pokreću se i dodatne istrage o spomenutim rijetkim slučajevima, rekla je Cooke.

Cooke je između ostalog rekla i da AstraZenecino cjepivo pokazuje efikasnost od barem 60 posto u sprječavanju koronavirusne bolesti.

Obustava cijepljenja zbog straha od nuspojava

Nekoliko država privremeno je obustavilo korištenje ovog cjepiva zbog straha od nuspojava.

Znanstvenici iz Osla su utvrdili da su sva tri slučaja tromboze kod mlađih ženskih osoba, od kojih je jedan završio smrtnim ishodom, direktno uzrokovani antitijelima na cjepivo AstraZenece.

Norveška je članica Europske agencije za lijekove, iako nije članica EU-a. I njezin predstavnik sjedi u Odboru za ispitivanje sigurnosti cjepiva i lijekova.

Sigurnosni odbor Europske medicinske agencije (EMA) poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja cjepiva.

Nakon što su se pojavila izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi neke zemlje u Europskoj uniji zaustavile su korištenje cjepiva britansko-švedske tvrtke, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju cijepljenja. Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku Europske medicinske agencije.

EMA je priopćila kako razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

– Nastavlja se brza i temeljita analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi s određenim slučajevima kako bi se utvrdilo je li im cjepivo moglo doprinijeti ili su događaji vjerojatnije uzrokovani drugim uzrocima, navela je EMA.

I EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučile su nastavak cijepljenja cjepivom AstraZeneca do daljnjeg, napominjući kako su njegove prednosti nadmašile rizike COVID-a.