Disney gasi svoju Disney+ streaming platformu

0
FOTO: Disney

Disney sa svojom streaming platformom Disney+ gubi utrku s Netflixom, a ujedno i stotine milijuna američkih dolara jer novi pretplatnici jednostavno ne dolaze, bar ne u dovoljnoj mjeri. Zato je s prosincem počinje ukidati, a idućeg proljeća ponudit će nešto svježije. 

Jer, iako brojka od oko 150 milijuna pretplatnika diljem svijeta zvuči dobro, zapravo je za gotovo 20 milijuna slabija nego prije godinu dana u ovo vrijeme. Ujedno, Disney+ generira mnogo skupog sadržaja. Dovoljno je spomenuti Marvel i Star Wars.

Uz to, ne nedostaje kvalitetnog sadržaja, posebno za djecu. No, nešto jednostavno nije “kako treba” i izvršni direktor Bob Iger u svom stilu to želi promijeniti, uz upozorenje roditeljima. Iako je povećanje pretplata odguralo korisnike od platforme, on nije uvjeren da su cijene problem. Zato će u ožujku iduće godine izvesti ono što planira već neko vrijeme – spojiti Disney+ i Hulu u jednu uslugu. A testiranje počinje već u prosincu…

Dosad je problem bila činjenica što je dio udjela u Hulu platformi imao Comcast. Ali, više nije jer Disney kupuje taj udio od 33 posto za 8,61 milijardi dolara. Dakle, uz stotine milijuna dolara konstantnih gubitaka, kompanija će potrošiti još gotovo devet milijardi za svrhe streaminga.

No, Iger to vidi kao budućnost, širenje ponude. Što može imati smisla s obzirom da je izvan Sjeverne Amerike Hulu nedostupan. Objedinjenjem sadržaja u jednu aplikaciju, to se možda promijeni. Kao što će se promijeniti situacija za roditelje, koji će morati jako dobro paziti jer Hulu nudi podosta sadržaja koji nije baš za djecu.

Iako su komentari na ove najave većinom negativni, takvi su bili i kad se radilo o Netflixovom potezu ukidanja dijeljenja korisničkih računa, odnosno, lozinki. Pokazalo se da je to bio odličan potez jer Netflix više nije poslovao s gubitkom, povećao je broj pretplatnika i situacija na toj platformi djeluje bolja nego posljednjih nekoliko godina. Možda tako bude s ovim potezom i za Disney…