CERT upozorava na novu prijevaru: “Ne nasjedajte, ne uplaćujte novac i upozorite druge”

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Nacionalni CERT je zaprimio nekoliko prijava pokušaja prijevare poznate pod nazivom „Domain Name Scam“. Ova vrsta prijevare već je poznata u svijetu, a predložak teksta ovaj je puta preveden na hrvatski jezik.

Za one koji ne znaju CERT ili CSIRT je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.

Kako pojašnjavaju iz CERT-a, u ovoj prijevari napadači se predstavljaju kao registar domena, kontaktiraju vlasnike postojećih domena i uvjeravaju ih kako netko želi registrirati domenu sličnu njihovoj.

Primjer: ako ste vlasnik domene moja-stranica.hr, uvjeravat će vas kako su zaprimili zahtjev za registraciju domene moja-stranica.com.

Zatim će vas prestrašiti kako to može imati negativan utjecaj na vaše poslovanje te nude priliku da zakupite navedenu domenu prije nekog drugog.

Za registraciju domene na 10 godina traže jednokratno plaćanje u iznosu od 297,50 € i daju Vam rok od 72 sata za odluku kako bi vas prisilili na nepromišljenu odluku.

Upozoravamo građane da ne ulaze u komunikaciju s pošiljateljima ovakvih poruka, ne uplaćuju novac te da informiraju druge kako ne bi nasjeli na ovaj oblik prijevare, ističu iz CERT-a.

Na svojim su stranicama objavili i tekst poruke s indikatorima pomoću kojih je moguće prepoznati pokušaj prijevare.