Capak: Maske obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus

foto: screenshot

Maske će biti obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus, budući da se još ne zna kako novostečena imunost utječe na prijenos virusa, a bit će obvezne i nakon cijepljenja protiv covida-19, najavio je u ponedjeljak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. 

“Zbog čestih pitanja o tome trebaju li oni koji su preboljeli covid nositi masku izdali smo dokument o obavezi nošenja maski za njih, jer još ne znamo kako imunost stečena kroz bolest utječe na transmisiju bolesti. Ako se virus naseli na sluznicu, nema dokaza mogu li imune osobe prenijeti bolest i zbog toga trebaju i oni koji su preboljeli covid nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. 

Naveo je kako Hrvatska i dalje ima visoku incidenciju bolesti sa 1154 zražena na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, po čemu smo na 26. mjestu u EU, a višu ima samo Luksemburg. Po mortalitetu smo na 14. mjestu u EU sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Udio pozitivnih među ukupno testiranima u zadnjih 14 dana je 35,6 posto, a više imaju Bugarska i Poljska.

Capak je rekao kako je stiglo 136.000 brzih antigenskih testova, od kojih će 80.000 biti podijeljeno domovima za starije za testiranje 40.000 korisnika i zaposlenika, kako bi se vidjela situacija sa koronavirusom u tom sustavu. Ostatak testova bit će podijeljen hitnoj pomoći i hitnim bolničkim prijemima za brzu dijagnostiku.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će do kraja tjedna u svima covid centrima biti osnovani telemedicinski centri čime će se uspostaviti stručno-konzilijarna suradnja među svim ustanovama koje liječe covid bolesnike. Središnji centar bit će Klinika za infektivne bolesti, a cilj je ujednačiti praksu u primjeni novih spoznaja o koronavirusu kod liječenja bolesnika.

Voditelj Nacionalnog stožer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su u posljednja 24 sata inspektori civilne zaštite obavili 2442 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te izdali 544 upozorenja te jedan prekršajni nalog u iznosi od 30 tisuća kuna.

“Obavili su i 1778 nadzora, utvrđeno je 265 nepravilnosti te su 92 službene zabilješke upućene nadležnim institucija koje će odlučiti o eventualnom podizanju prekršajnih prijava. Provjereno je 8743 objekata, u sedam je utvrđeno kršenje mjera” rekao je. Bila su i 63 kršenja samoizolacije zbog čega će biti podnesene tri kaznene prijave.

“Svi službenici prije svega prvo djeluju edukativno i na licu mjesta nastoje riješiti situacije koje krše mjere. Tek kada se ponašanje ne korigira pristupa se pisanjima izvješća i prekršajnim nalozima te kaznenim prijavama zbog širenja zarazne bolesti”, rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na apel znanstvenika prošlog vikenda kojeg je potpisalo i pola vladina znanstvenog savjeta, rekavši kako su neki njihovi prijedlozi već pretočeni u odluke stožera i mjere koje se primjenjuju, kao i da će se mjere donositi i nadalje.

“U ovom trenutku se razgovara s predstavnicima trgovina koji idu u smjeru dodatnih ograničavanja broja kupaca koji mogu biti u jednoj trgovini, ali sve se radi u razgovorima s predstavnicima tih djelatnosti. Što se tiče škola, ministar Fuchs danas sa županima razgovara o eventualnim korekcijama prvotnih planova. Mi smo već više puta javno kazali da se sve odluke donose na temelju epidemiološke situacije, kad vidimo da one prethodne ili nisu polučile rezultat smanjenja broja novozaraženih ili je došlo do određenih povećanja”, rekao je Božinović.

“I te mjere i s primjenom izmijenjenog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u dijelu sankcioniranja, nije se krenulo represivno već edukativno jer mislim da je to najbolji put”, dodao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je u vezi apela znanstvenika kako su mišljenja različita, ali da je komunikacija stalna.

“Svi mi na dnevnoj bazi s kolegama iz inozemstva komuniciramo i raspravljamo i razmjenjujemo iskustva. Bitno je postavljati pitanja, tražiti rješenja. sasvim je normalno među znanstvenicima raspravljati, imati različita mišljenja”, kazala je Markotić.