Broj migranata raste, potrebno hitno ažuriranje migracijske politike

0
foto: pixabay

Dolaskom ljetnih mjeseci na vanjskim granicama EU-a raste migracijski pritisak, stoga je potrebno hitno i solidarno djelovati kako bi se zaštitila ljudska prava svih uključenih, upozorili su europarlamentarci u srijedu na raspravi uoči sastanka Vijeća Europe.

Zastupnici u Europskom parlamentu iznijeli su svoje stavove i očekivanja uoči skorašnjeg sastanka Vijeća Europe te su, između ostaloga, upozorili na problem migracija, naglasivši da u ljetnim mjesecima raste broj migranata te da sve članice EU-a moraju biti solidarne sa zemljama koje su najizloženije migracijskom pritisku. Poručili su visokim dužnosnicima da je stoga potrebno hitno djelovati kako bi se spriječila kriza i zaštitili ljudski životi i prava.

“Ljetni mjeseci su vrijeme kada muškarci, žene i djeca najčešće kreću u opasno putovanje kako bi se domogli naše obale i potražili bolju budućnost u Europi”, rekao je rumunjski zastupnik Dacian Ciolos (Renew), naglasivši da već sada pritisak na jugu Europe raste i da “možemo očekivati da će taj pritisak rasti i dalje”.

Na raspravi je spomenuta i Hrvatska kao jedna od zemalja koje su pod pritiskom i u kojima su migranti ugroženi.

“Europske granice postale su grobovi pod otvorenim nebom, tražitelje azila se otima, ostavlja, zlostavlja u hrvatskim šumama, Marokanci umiru na granicama Španjolske, u Italiji se blokiraju brodovi koji spašavaju migrante”, istaknula je to francuska zastupnica Manon Aubry iz kluba Ljevice.

Veliki aplauz kolega dobila je španjolska zastupnica Iratxe Garcia Perez koja je rekla da “ne smijemo puštati samo ljude koji imaju visoke kvalifikacije i vještine, a ostale odbijati”.

Portugalska državna tajnica Ana Paula Zacarias na raspravi je također poručila da je potrebno hitno poboljšati upravljanje granicama i osigurati “dobrovoljan, dostojanstven i održiv povratak i readmisiju”. 

“Nedavni razvoj događaja na nekima od ruta razlog je za zabrinutost i traži konkretan napredak u suradnji s našim partnerima”, rekla je Zacarias.

Pokrenuta je i rasprava o dogovoru o raspodjeli migranata koji je postignut 2019. na Malti, za koji je Zacarias rekla da je riječ o učinkovitom mehanizmu solidarnosti, no koji “i dalje ostaje u nekim dijelovima ograničen”.

U ime Europske komisije ma raspravi je govorio potpredsjednik Maroš Šefčovič koji je rekao da EU treba novi održivi europski okvir koji će omogućiti zajednička rješenja, a “to možemo osigurati tako da se postigne dogovor o novom paktu o migracijama i azilu koji smo predložili prije devet mjeseci”.

Osim o migracijama, zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su i o oporavku od covid-krize i zaštiti prava LGBTIQ zajednice, što bi trebalo biti na dnevnom redu sastanka Vijeća Europe, posljednjeg pod portugalskim predsjedanjem.