Božinović: Razmišlja se o daljnjem popuštanju mjera

0
foto: screenshot

Stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije govorio je o daljnjem popuštanju mjera nakon što su danas na snagu stupile preporuke koje dozvoljavaju rad ugostiteljskih objekata za služenje pića za van, kasina, kladionica, teretana i drugo.

“Ovaj delikatan proces, uvijek je delikatnije popuštati mjere nego donositi one stroge, posebno lockdown, ne znam koliko je iskomunicirano da Hrvatska među članicama EU ima najmanje stroge mjere”, rekao je Božinović. Dodao je da razumije nezadovoljstvo ljudi postojećim mjerama.

“S druge strane, nastavljamo pratiti epidemiju i reakcije. Najvažnije je zdravlje, ali i gospodarska i psihološka slika. Radimo balansirano. Što se tiče učinkovitosti pojedinih mjera koje se uvode, o tome možemo razgovarati. Vidim da se ta pitanja otvaraju, neka se otvaraju, mi smo tu da damo odgovor. Međutim, ta učinkovitost pojedinih mjera opet ovisi o tome koliko se dosljedno provode. Izvlačenje nekih pojedinačnih slučajeva nije najbolji način kako steći ukupan uvid. Za svaku situaciju se može popisati epidemiološki okvir, s većim ili manjim rizikom, ali moguće je. Ali sve ovisi o onome tko provodi mjere. Mi cijelo ovo vrijeme nismo željeli da kontrola pređe neke granice demokratskog društva”, kaže.

Božinović o daljnjem popuštanju

Što se tiče daljnjeg popuštanja, mi svi imamo isti interes. A to je da epidemija jenjava i da popuštamo mjere. Tu nema razlike, jedino je razlika da smo mi u poziciji da slušajući struku moramo donijeti mjere kako bi s jedne strane život nastavio ići svojim tijekom. S druge strane, a to je na prvom mjestu, da zaštitimo živote i zdravlje. Mislim da u tome uspijevamo”, rekao je Božinović.

Naglasio je kako bi ožujak mogao donijeti nova popuštanja mjera ako epidemiološka slika ostane dobra kao sada s silaznim trendovima novooboljelih. Istaknuo je da jedan od idućih poteza može biti otvaranje terasa ugostiteljskih objekata.