Evidencija i naručivanje za cijepljenje preko novih digitalnih platformi

0
foto: pixabay

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, ministar zdravstva Vili Beroš, komentirao je prijavljivanje za cijepljenje i kako se do sada provodi plan. Trenutno je u tijeku završetak prve faze cijepljenja koja obuhvaća korisnike i djelatnike domova za starije te zdravstveni djelatnici. Ujedno je od prošloga tjedna započela druga faza cijepljenja onih starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

Treća faza prema planu cijepljenja obuhvaća ostalo građanstvo i masovnije cijepljenje iako još nije poznato kada će do toga doći, ovisi o količini cjepiva koja će biti dopremljena u Hrvatsku. Za sada je od kraja prosinca ukupno pristiglo oko 150 tisuća doza, dok s do kraja veljače očekuje čak 200 tisuća doza, u samo dva tjedna. U ožujku se očekuje 400 tisuća doza sva tri proizvođača trenutno registrirana.

Trenutno se svi zainteresirani trebaju javljaju svojim liječnicima obiteljske medicine koje će onda prema planu i prioritetnim skupinama rasporediti svoje pacijente. Na konferenciji je rečeno kako većina županijskih zavoda za javno zdravstvo ima isplanirane punktove, timove i mobilne timove. Potreba za punktovima i masovnim cijepljenjem ovisi o zainteresiranosti građana i broju doza. Epidemiolog Kaić rekao je kako za sada sve može biti odrađeno od strane obiteljskih liječnika.

Obzirom da je izgledno povećanje zainteresiranosti i veće količine cjepiva, ministar Beroš, otkrio je kako će se do kraja tjedna aktivirati i drugi načini prijave osim onih kod obiteljskih liječnika. Radi se o aplikaciji, posebnim telefonskim linijama, sustava e-građani i drugo.

“Krajem tjedna trebala bi zaživjeti aplikacija, digitalna platforma, za evidenciju i naručivanje. Bit će dostupna na cijepise.zdravlje.hr, građani će se moći na više načina naručiti, a dobit će i povratnu informaciju. Dio građana moći će se putem weba prijaviti, ali i dalje će se moći naručiti putem obiteljskih liječnika. Moći će se naručiti i putem sustava e-građani. Uspostavit ćemo i telefonske linije. Želimo unaprijediti sistem naručivanja, to je iznimno važno”, rekao je Beroš.

Do sada je od 150 tisuća pristiglih doza iskorišteno njih 120 tisuća. Ukupno 52 tisuće ljudi primili su dvije doze cjepiva te su tako završili s cijepljenjem.