Božinović: Početkom travnja ćemo donijeti nove mjere

0
foto: screenshot

Danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, članovi su govorili o cijepljenju i mjerama te drugih aktualnim temama vezano uz koronavirus.

U Hrvatskoj je zabilježen tjedni porast broja novooboljelih od 32 posto. Najviše novozaraženih u prosjeku ima Primorsko-goranska županija, a najmanje Istarska. Brojevi značajnije rastu pa je tako samo danas više od 300 zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Međutim, Krunoslav Capak objašnjava da nema posebnih žarišta već da se zaraza širi horizontalno u cijeloj državi.

Božinović: Početkom travnja ćemo donijeti nove mjere

Davor Božinović komentirao je istek trenutačnim mjera krajem mjeseca te mogućnost uvođenja novih od 1. travnja.

“Ove mjere istječu s krajem ovog mjeseca, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere. Hoće li biti produženje ili će biti restriktivnije ovisi o svima nama”, rekao je Božinović.

“Mi ćemo razgovarati ovaj tjedan o mjerama koje možemo donijeti, ali ovaj pristup bi trebao ostati, ali ne do Uskrsa, nego dok se epidemiološka situacija ne poboljša”, rekao je.

Naglasio je kako se razgovara i radi na kažnjavanju kršenja mjera umjesto na uvođenju novih. Potvrdio je da ugostitelji i drugi poslovni subjekti ukoliko krše mjere gube potpore države i bivaju kažnjavani.

Cijepljenje puno sporije nego planirano

Do sada je u Hrvatskoj s dvije doze procijepljeno samo 80 tisuća ljudi, dok je ukupno utrošeno 399 tisuća doza. Prema planu cijepljenja očekivalo se procijepiti 900 tisuća ljudi do kraja ožujka, međutim jasno je kako smo daleko od tog broja.

Cijepljenje prvenstveno koči dobivanje manjih količina doza od proizvođača negoli je to dogovoreno. Svakoga tjedna neki od proizvođača obavijesti kako neće stići dogovorene doze. Tako je najavljeno da AstraZeneca u idućim tjednima svoju isporuku smanjuje na oko 130 tisuća doza. Isporuka Pfizera se stabilizirala te je obećano povećanje doza za travanj.

Osim isporuka probleme stvara i distribucija unutar Hrvatske. Tako mnogi liječnici opće prakse dobivaju cjepivo iako su već procijepili svoje pacijente iz druge faze. Capak je rekao kako je proslijeđena uputa županijskim Zavodima za javno zdravstvo da se doze preusmjeravaju na ambulante liječnika koji imaju više pacijenata starije životne dobi.