Božinović: Brojke su još uvijek dobre, ali se ne smijemo zanositi da je virus nestao

0
foto: screenshot

Epidemiološke brojke su još uvijek dobre, ali se ne smijemo zanositi da je virus nestao, rekao je u subotu potpredsjednik Vlade, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Božinović, naglasivši kako je činjenica da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijeva spuštati brojke.

”Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nitko se nije pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak zemaljske kugle  i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere”, istaknuo je Davor Božinović, gostujući u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija ‘Intervju tjedna’.

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojke, dodao je.

Cilj je spustiti brojeve da se možemo pripremati za turističku sezonu 

”Naš cilj je spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo ključno, a to je turistička sezona”, poručio je Božinović.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom i provođenjem epidemioloških mjera.

Naglasio je kako je potpuno jasno da ti ljudi od toga žive, i da to rađa brojne frustracije, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Božinović je istaknuo kako su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi oboljelih su počeli padati i još uvijek padaju.

”Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kada se procijeni da se nešto korigira u tom smislu. Ako se taj trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad i ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti ”, kazao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja objekata.

Upitan da komentira ‘gužve u hrvatskim gradovima’, napomenuo je kako bi ‘alternativa tome’ bila proglašenje policijskog sata, a što je odbacio kao mogućnost,

”Mi nećemo ljude zatvarati u kućama”, poručio je Božinović.

Naglasio je kako ne isključuje mogućnost popuštanja mjera, odnosno da se ide u tom smjeru.

”Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj put prije turističke sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje – hoćemo li, nego – kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru”, rekao je Božinović.

Procijenio kako će nam idućih šest mjeseci sigurno izgledati puno bolje nego danas, jer dolazi toplije vrijeme i virus će se manje širiti, a računaju i na cijepljenje.

”Cijepljenje je sada malo sporije u odnosu na ugovorene količine cjepiva, ali mislim da će se to intenzivirati već ovog, a pogotovo idućeg mjeseca. U drugom kvratalu ćemo sigurno imati doza koje će promijeniti situaciju u smislu da će epidemija biti sve više pod kontrolom. U tom smislu sam optimist”, naglasio je Božinović.

Na pitanje je li EU pogriješila oko cjepiva, Božinović je mišljenja da je Europa glede odobravanja cjepiva čvrsto odlučila ići po ‘pravilima službe’.

”To je malo ziheraškiji pristup nego kod nekih drugih, ali treba biti svjestan da će priča sa cjepivima biti s nama godinama. Dobro je da Europa poštuje sva pravila koja se moraju poštivati. Ovo je maraton, a ne utrka na 100 metara i važno je da se znaju pravila”, kazao je.

Božinović je komentirao i incident koji se dogodio prošlog vikenda, kada su talijanski europarlamentarci došli neslužbeno na granicu Hrvatske i BiH s ciljem da je nelegalno prijeđu u čemu ih je spriječila hrvatska policija, te tvrdnju jednog od njih kako nije istina da su granicu namjeravali priječi ilegalno.

”Imamo notu talijanskog veleposlanstva u kojoj su rekli da bi došli do mjesta Bojna i potom nastavili prema Velikoj Kladuši. Riječ je o području gdje se granica može prijeći isključivo ilegalno”, naglasio je Božinović.

Dodao je da su ti talijanski europarlamentarci ”vjerojatno mislili kako su njihovi kolege iz hrvatskog SDP-a utjecajniji ovdje, pa da mogu od toga napraviti slučaj”.

”Naravno da je to ispao veliki pogrešan korak i za naše kolege, koji čak nisu ni pitali nas što je to bilo, već su dali povjerenje izjavama europskih parlamentaraca koji su tu bili privatno”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović. Dodao je da je Republika Hrvatska pokazala da je država.