Osječko-baranjska županija podržava i potiče edukacije poduzetnika

0
foto: OBŽ

Osječko-baranjska županija sufinancira provedbu „Programa usavršavanja managera – PUMA“ Hrvatske udruge poslodavaca od 2005. godine i za tu namjenu iz svog proračuna ukupno je izdvojila 84.278,98 eura, a edukacije je prošlo više od 5.300 polaznika.

Kako je potreba za usavršavanjem poduzetnika i dalje izuzetno važna, u četvrtak, 2. studenoga 2023. godine potpisan je novi Ugovor o sufinanciranju „Programa usavršavanja managera – PUMA“, a potpisali su ga zamjenik župana Josip Miletić i direktor HUP Regionalnog ureda Osijek dr. sc. Ivan Sarić.

U sjedištu Županije u Osijeku danas je također potpisan novi ugovor o suradnji Osječko-baranjske županije, Ekonomskog fakulteta u Osijeku i HUP Regionalnog ureda Osijek u provedbi seminara „Upravljanje EU projektima“. Naime, nakon detaljne analize dostupnih edukacija na temu EU fondova i pristupa tim izvorima financiranja zaključeno je da na tržištu postoje brojne edukacije koje pokrivaju tu tematiku, međutim za skupinu poslodavaca i poduzetnika, kojima ponajprije treba pojašnjenje pojmova i detaljne upute o koracima u prikupljanju EU sredstava, takve edukacije ne postoje. Stoga je predložen i sada ugovoren nastavak projekta, odnosno sufinanciranje i organiziranje takvih edukacija u narednih godinu dana. Ugovor su potpisali zamjenik župana Josip Miletić, direktor HUP Regionalnog ureda Osijek dr. sc. Ivan Sarić i dekan Ekonomskog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Boris Crnković.

“Danas smo potpisali ugovore o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Hrvatskom udrugom poslodavaca kako bismo dodatnim edukacijama osnažili poduzetnike i sve one koji žele sudjelovati u programima cjeloživotnog obrazovanja. Znamo da svaka edukacija pomaže, osobito kada je usmjerena na mudro korištenje europskih fondova, o čemu će polaznici učiti na seminarima „Upravljanje EU projektima“ na Ekonomskom fakultetu, a osim njima cilj nam je pružiti podršku usavršavanja menadžera putem „Programa usavršavanja menadžera – PUMA“ kako bi oni svojim znanjem doprinijeli otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju gospodarskih aktivnosti”, rekao je zamjenik župana Josip Miletić i čestitao svima uključenima u projekte.

Direktor HUP Regionalnog ureda Osijek dr. sc. Ivan Sarić naglasio je kako su članovi HUP-a izrazili zadovoljstvo prošlogodišnjom i ostalim dosadašnjim edukacijama te postoji veliki interes za sudjelovanje u projektima.

“Zahvaljujem još jednom Osječko-baranjskoj županiji što na ovaj način ulaže u obrazovanje naših poduzetnika, čime možemo povećati našu konkurentnost i imati još bolje financijske rezultate. Naglašavam da HUP po 19. put potpisuje ugovor s Osječko-baranjskom županijom, koja je prva županija u RH koja je prepoznala značaj PUMA programa. Samo prošle godine 20 edukacija je prošlo više od 600 naših članova, što govori o interesu i potrebi tih seminara s aktualnim temama kojih nema na tržištu edukacija”, kazao je Ivan Sarić.

“Drago mi je da drugi put potpisujemo Ugovor o suradnji u provedbi seminara „Upravljanje EU projektima“, koji je primjer kakva bi trebala biti suradnja između Sveučilišta, poslodavaca i regionalne vlasti. Takva je suradnja jamac gospodarskog razvoja i kontinuiteta svega pozitivnog što se čini u županiji. Veseli me da Županija prepoznaje važnost cjeloživotnog obrazovanja, ali i obrazovanja na području upravljanja europskim projektima koji pružaju golemi potencijal napretka. Prošlogodišnji seminar je bio vrlo uspješan, polaznici su iskazali veliko zadovoljstvo, a isto očekujem i ove godine. Seminar je osmišljen da polaznike upozna s cijelim procesom, od prepoznavanja natječajnih prilika, do pisanja projektne prijave i kasnije provedbe te evaluacije projekta. Vjerujem da će svi koji završe ovaj seminar steći potrebna znanja kako bi mogli u svojim tvrtkama još aktivnije raditi na prijavi za europske projekte”, naglasio je dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović istaknula je da su dostupnost raspoloživih ljudskih potencijala i mogućnost privlačenja sredstava iz fondova EU važni preduvjeti gospodarskog rasta i razvoja.

“Upravo zato Osječko-baranjska županija, kao vodeća županija u RH po povlačenju sredstava iz fondova EU, s našim partnerima, Ekonomskim fakultetom u Osijeku i HUP-om, provodi dva značajna projekta koji će pomoći poduzetnicima u stjecanju dodatnih znanja i mogućnosti privlačenja njima neophodnih sredstava za daljnji rast i razvoj. Vrijednost ugovora s HUP-om u provedbi programa PUMA je 4.000,00 eura. Županija će sufinancirati provođenje ovog projekta i u 2023./2024. godini, a Hrvatska udruga poslodavaca se obvezuje pružiti edukaciju za najmanje 80 polaznika. Projekt „Upravljanje EU projektima“ koji Županija provodi s Ekonomskim fakultetom i HUP-om vrijedan je oko 6.500 eura, sufinanciraju ga OBŽ i HUP, a Ekonomski fakultet provodi edukaciju za 20 polaznika. Nadamo se da će ovi projekti dati dodatni doprinos cjelokupnom gospodarskom razvoju naše županije”, zaključila je pročelnica Ivana Katavić Milardović.

foto: OBŽ