Za miran i skladan život: Rutine koje su djeci najpotrebnije

0
foto: Pixabay

Rutine su sastavni dio naših života, a svi znamo koliko odraslima olakšavaju dane. Uloga rutina u životima naše djece još je veća i važnija! Naime, djeca najbolje funkcioniraju kada imaju jasne rasporede, bez obzira radilo se o igri, vrtiću, školi ili rasporedu obroka, sve su to male stvari koje čine velike promjene za našu djecu.

Za razliku od nas koji sami donosimo svoje odluke i svjesni smo posljedica svojih odluka, djeci se većina stvari u životu jednostavno događa, bez da su oni o tome išta odlučili. I baš kako bi izbjegli neizvjesnost, oni se mnogo sigurnije osjećaju u životu sa ustaljenim rutinama i rasporedom koji im je ugodan, piše Mamin kutak.

Djeca mnogo češće imaju potrebu za izražavanjem bunta baš u situacijama gdje nemaju određenu rutinu prema kojoj funkcioniraju. Također, važno je imati na umu da upravo stvaranje rutina uvelike doprinosi razvoju djetetovog mozga, osobito kada je u pitanju planiranje i izvršavanje zadataka. 

Svaki dan s djetetom neka bude jedna opsežna priča, pa tako dijete naprijed obavijestite da ćete zajedno otići do trgovinu, dok šetate trgovinom objasnite mu kako ćete zajedno raspremiti namirnice kada stignete kući, a potom ćete pripremati ručak ili imati vrijeme za igru. Pritom dopustite djetetu dovoljno slobode kako bi i ono samo moglo donijeti neke njemu važne odluke. 

Ako ste tek u fazi usvajanja novih rutina, ne bi bilo loše izraditi tablicu rutina u kojoj ćete prema danima i satima, popraćeno fotografijama djeteta, označiti kada je vrijeme za buđenje, obroke, spavanje, oblačenje i ostale obaveze. Personalizacija ovakve tablice djetetu će osvijestiti da se radi upravo o njegovom rasporedu i životu. 

Kako dijete bude raslo, tako će samo preuzimati kontrolu nad sve više rutina, prvo će to biti odlasci na toalet i pranje zuba, a kasnije i oblačenje i pisanje zadaće. Zato se preporučuje izraditi jutarnju i večernju tablicu i sve to uz zadatke koje je moguće lako preseliti, na primjer s čičkom na pozadini, kako se ukaže potreba za promjenu rasporeda svih zadataka. 

Što više rutina dijete osvoji dok je maleno, to će više samostalnosti imati kada bude veće, a upravo ta manja kontrola nad djetetom dovodi do toga da dijete s mnogo manje bunta i uz više zadovoljstva radi sve naučeno. Uz to, na vrijeme usvojene rutine itekako utječu na roditelje, mnogo manje ćete prigovarati, a više uživati u roditeljstvu uz dijete koje je samostalno i odgovorno.