5 jednostavnih načina: Kako pomoći djetetu da shvati vrijednost novca?

0
foto: Pixabay

Teoriju o učenju o novcu uglavnom znamo, no djeca će mnogo lakše usvojiti sve lekcije primjerima iz prakse. Stoga, budite dobar primjer, ali i dozvolite djetetu da uči na svojim greškama. Krenimo redom! – Piše Mamin kutak.

Obiteljske “kasice prasice”

Uvijek je dobar način za učenje o potrošnji i štednji imati staklenku za štednju u svom domu. Djeca će tako vrlo realistično iz dana u dan moći vidjeti kako se i malim iznosima, tek sitnim kovanicama štednja povećava. Kada se posuda napuni, zajedno prebrojite novac, objasnite djetetu što se za taj novac može kupiti i krenite s novom rundom štednje. 

Povedite dijete u banku i trgovinu

Kao i odrasli i djeca najlakše usvajaju lekcije koje su usvojili iz prakse, a ne samo teorije. Dijete će tako vidjeli kako se za sve ubačeno u košaricu mora dati novac, objasnite pojam banke, što bankarski djelatnici rade, zašto je potrebno štedjeti i mudro trošiti. 

Budite uzor

Pravilo koje nikada nećemo prestati ponavljati. Kao i kod svega ostalog u odrastanju, djeca će i u financijskom segmentu života učiti iz primjera roditelja. Izbjegavajte svađe oko novca, to djetetu može odati dojam da je potrošnja i poimanje novca nešto negativno. Istovremeno, samo racionalnim trošenjem možete djetetu dati do znanja kako pravilno trošiti novac. 

Dijete troši svoju ušteđevinu

Bez obzira radi li se o džeparcu, novcu koji je dijete dobilo za rođendan ili je dijete taj novac nekako zaradilo, povremeno ga treba uključiti u odraslu svakodnevnicu. Umjesto da dijete svoj novac štedi, dok paralelno očekuje od vas nove igračke, povremeno dijete povedite u kupnju i zamolite da nešto kupi svojim novcem. Spoznaja da je kupovinom nove igračke dijete ostalo bez dobrog dijela svoje ušteđevine bit će vrlo jednostavna i brza lekcija o štednji. 

Izbjegavajte ispunjavanje svih djetetovih želja

Ovo sada svakako zvuči vrlo grubo, no pojasnimo. Bez obzira mogli si ili ne financijski priuštiti ispunjavanje baš svake djetetove želje, čak i one vrlo skromne, ponekad je potrebno stati na loptu i zapitati se gdje je granica. Dijete mora naučiti razliku između potrebe i želja jer je to temelj kasnijih djetetovih donošenja mudrih odluka! 

Podučavanje djece o novcu često je dosadno i nije nimalo lako, no dugoročno imati toliko prednosti da se svakako isplati krenuti na vrijeme!