Rast željezničkog teretnog prijevoza i manje prevezenih putnika

0
foto:pixabay

U trećem tromjesečju 2020. teretnim željezničkim prijevozom u Hrvatskoj prevezeno je jedan posto više robe i ostvareno 9,3 posto više tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najveći rast ostvarili su novi teretni prijevoznici,  11,4 posto u prevezenoj robi i 25,5 posto u tonskim kilometrima, dok je HŽ Cargo d.o.o. istovremeno zabilježio 10,5 posto manje prevezene robe i 0,5 posto manje tonskih kilometara. Novi teretni prijevoznici u trećem tromjesečju imaju udjel od 57,7 posto u prevezenoj robi i 43,2 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo d.o.o.
 
Uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta je zauzimao 32,5 posto, a prijevoz putnika 67,5 posto. Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. s 57,2 posto, a ostatak je ostvarilo 8 novih prijevoznika na željezničkom tržištu. Pritom su novi teretni prijevoznici imali rast vlak kilometara od 8,6 posto, dok je putnički prijevoznik ostvario 5,6 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
 
Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 25,0 posto, a putničkih kilometara za 31,7 posto.