Obilježavanje Dana grada i Martinja u Belom Manastiru

0

Danas Beli Manastir obilježava Dan grada i blagdan svetog Martina biskupa, zaštitnika grada. Povodom toga u prijepodnevnim satima gradonačelnik Tomislav Rob s drugim gradskim dužnosnicima zapalio je svijeće i postavio lampione na groblju kod središnjeg križa, nakon čega je održana sveta misa u župnoj crkvi sv. Martina te krštenje vina, po običaju za Martinje. Misu je predvodio don Tihomir Šutalo, poglavar reda salezijanaca. Usput je u crkvi obilježeno 40 godina prisutnosti salezijanaca u Belom Manastiru.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene povelje istaknutim pojedincima koji su u proteklih godinu dana ili tijekom cijele svoje karijere doprinijeli boljitku zajednice. Svečanoj sjednici prisustvovali su gosti: savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i saborski zastupnik Robert Jankovics.

,,Čestitka svim mojim sugrađanima i sretan im Dan grada i blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Martina.” – poručio je gradonačelnik Rob.

Povelje Grada Belog Manastira dobili su Davor Krušelj, predsjednik streljačke udruge Mars zbog osvajanja državnog prvenstva i općenito značajnog doprinosa u sportu. Druga povelja pripala je crkvenom zboru iz Branjin Vrha za poseban doprinos u području kulture. Posthumno je Saša Šipek dobio je povelju za poseban doprinos životu na području grada i prigradskih naselja kao bivši član Gradskog vijeća i Mjesnog odbora Branjin Vrh. Žarko Jurak prvi je policijski službenik koji je dobio ovu povelju, a dobio ju je zbog iniciranja brojnih projekata za sigurnost građana u prometu.

,,Ova nagrada mi kao policijskom službeniku znači ponos i čast. To je nagrada mojim radnim kolegama, policijskim službenicima. Trud, zalaganje, rad i odricanje se isplate pogotovo kada su u službi naroda.” – nakon uručenja povelje komentirao je Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa PP Beli Manastir.

Zlatna plaketa dodijeljena je Tomislavu Petricu, ravnatelju SAFU-a i Belomanastircu, za poseban doprinos u ostvarenju svih projekta financiranih iz EU fondova.