530 siromašnih odustalo od socijalne naknade jer im se država upisuje na kuću

0
foto: N1

Prema našim informacijama, najmanje 530 građana je iz tog straha odustalo od primanja ove naknade, iako nemaju sredstva za osnovne životne potrebe, upozorila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, prenosi N1.

Odredba je to novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je na snagu stupio 1. 1. 2023., a koji su područni uredi Zavoda za socijalnu skrb počeli masovno provoditi.

Ministar socijale Marin Piletić branio je danas te odredbe novog Zakona prema kojemu se država upisuje na nekretnine, često i jedinu nekretninu, primatelja socijalne pomoći.

“Radimo na pripremi mjera koje će stupiti nakon 1. travnja. Kao i svaki put dosad, sve pakete mjera nakon što smo ih osmislili, dali smo njihov nacrt na usuglašavanje sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i poslodavaca, tako će biti i ovaj put”, rekao je Piletić u izjavi za medije na konferenciji “Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće”.

Nakon što vide ima li potrebe za korekcijama, bit će predstavljene javnosti, a njihovo donošenje se može očekivati na sjednici Vlade 16. ožujka kako bi korisnici mjera imali sigurnu situaciju.