Župan Dekanić i još petero na ispitivanju u osječkom USKOK-u

0
foto: VSŽ

Prvi čovjek Vukovarsko-srijemske županije, HDZ-ov župan Damir Dekanić, uhićen je rano jutros zbog sumnje u prikrivanje prometne nesreće. U akciji USKOK-a i policije uhićeno je još 5 osoba, među njima troje policajaca. Podsjetimo, Dekanić je uoči prošlog Uskrsa sudjelovao u prometnoj nesreći u Cerni, između Vinkovaca i Županje. Dok je on tvrdio da je bio samo suvozač, kao što je zaključeno i u policijskom izvješću, mediji su prenosili tvrdnje svjedoka da je Dekanić, i to u alkoholiziranom stanju, nesreću izazvao kao vozač u službenom automobilu.

– Osječki USKOK danas ima pune ruke posla. Šestero jutro uhićenih dovedeni su u policijski USKOK (PNUSKOK) gdje je provedena prva obrada. Potom su prevezeni u osječki USKOK gdje još uvijek traje ispitivanje. Je li dio ispitivanja završen to se još ne zna jer službenih informacija ima samo na kapaljku. Službeno je USKOK samo potvrdio kako je uhićen župan Dekanić i još pet osoba, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Igor Rotim.

– PNUSKOK je podnio kaznene prijave i sve je završilo na osječkom USKOK-u. Sada je na njima nakon ispitivanja da odluče hoće li za svih šestero ili samo neke tražiti daljnje postupanje. A daljnje postupanje je prema proceduri istražni sudac Županijskog suda u Osijek. On će odlučivati hoće li se osumnjičenima ili dijelu osumnjičenih odrediti istražni pritvor i hoće li se dalje pokrenuti istraga oko cijelog ovog slučaja. Službenih priopćenja nema, a očekuje se nakon ispitivanja. Iz iskustva ispitivanje bi se moglo završiti tek sutra, dodao je Rotim.

Rano jutros djelatnici PNUSKOK-a u obiteljskoj kući u Rokovcima uhitili su vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Iza brave je završio zbog sumnje da je uz pomoć korumpiranih policajaca lažirao službene dokumente o prometnoj nesreći koju je skrivio.

Dekanića se sumnjiči da se za Uskrs prošle godine pijan, s 1,44 promila alkohola u krvi, ovom crnom službenom limuzinom zabio – najprije u ovaj bijeli automobil, a zatim u ovaj zid u Cerni. Pozvana je policija koja je, čini se, pokušala sve zataškati.

U službeni zapisnik, kako neslužbeno doznajemo, uneseno je da je automobilom upravljao županov rođak Krešimir Bičanić koji nije zaposlenik županije, a navodno je na sebe preuzeo krivnju. Danas je i on uhićen, kao i troje policajaca, šef smjene, policajac koji je proveo očevid i policajka koja je alkotestirala župana.

HRT neslužbeno doznaje da je uhićena i vlasnica kuće u koju se Dekanić zabio jer je vidjela nesreću, ali nije ju željela prijaviti.

Uhićeni župan sproveden je u prostorije USKOK-a u Osijeku gdje čeka nastavak kriminalističke obrade. Zanimljivo, brani ga odvjetnik Davor Čavar, SDP-ovac koji mu je bio protukandidat na izborima.