Župan Anušić predao ključeve tri nova vozila hitne pomoći

0

Danas je ispred Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić uručio ključeve tri nova vozila ravnateljici Zavoda Silvani Sabo.

Osnovna sredstva za kvalitetno i uspješno obavljanje obje djelatnosti su sanitetska vozila, kojima mora biti osigurano brzo i sigurno pružanje zdravstvene skrbi pacijentima. U djelatnosti hitne medicine je presudna brzina dolaska do životno ugroženog pacijenta, kada je svaka minuta važna za život pacijenta odnosno njegovo daljnje liječenje. Dolazak do pacijenta tima hitne medicinske pomoći, zbog režima potrebne brzine vožnje je riskantno pa je kvaliteta i sigurnost sanitetskog vozila nužnost i potreba. Također je odvoženje pacijenata na daljnje liječenje i skrb o njemu za vrijeme vožnje važan čimbenik za zdravlje i sigurnost kako pacijenta, tako i članova tima hitne medicinske pomoći – istaknula je ravnateljica Sabo i dodala kako su sva vozila u njihovom voznom parku stara oko godinu dana te kako vode brigu da u svih šest ispostava budu jednako kvalitetna i jednako opremljena vozila.

Zavod raspolaže s 56 sanitetskih vozila od kojih je 18 za obavljanje djelatnosti hitne medicinske pomoći, a 38 za djelatnost sanitetskog prijevoza. Godišnje se u Zavodu ostvari oko 2,3 milijuna kilometara. Sukladno preporukama vozila ne bi trebala biti starija od 5 godina i imati prijeđenih više od 200.000 km.

Kako bi udovoljili preporukama i osigurali kvalitetna i sigurna vozila po svim utvrđenim standardima Zavod svake godine zanavlja vozni park tako da se nabave nova vozila. Tijekom 2020. godine, kupljeno je vlastitim sredstvima Zavoda 4 vozila za hitnu pomoć ukupne vrijednosti 2 ml kuna. Iz decentraliziranih sredstava Županije osigurana je kupovina još 3 vozila za hitnu medicinu, ukupne vrijednosti 1,5 milijun kuna.

Ulaganjem u vozni park, odnosno posljednjih godina ulaganjem u prosjeku dva milijuna kuna godišnje vlastitih sredstava u Zavod za hitnu medicinu, Županija pokazuje kako nam je važna zdravstvena skrb naših stanovnika. A osim ulaganja u vozila i opremu, kontinuirano ulažemo sredstva i u edukaciju i usavršavanje medicinskih sestara i tehničara – istaknula je Ivana Stanić, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.

Sredstvima Županije u rujnu prošle godine kupljena su četiri WV CRAFTERA od kojih su dva predana na korištenje u Ispostavu Đakovo, jedno vozilo u Ispostavu Valpovo, a četvrto je ostalo u sjedištu Zavoda u Osijeku.
U siječnju ove godine nabavljena su tri vozila CITROEN Jumper od kojih jedno vozilo odlazi na korištenje u Ispostavu Donji Miholjac, drugo u Ispostavu Našice, dok će treće vozilo ostati u sjedištu Zavoda u Osijeku.

U izvanrednim okolnostima izazvanim COVID-om 19, Zavod za hitnu medicinu naše županije pokazao je vrhunsku pripremljenost, požrtvovnost i na kraju profesionalnost. Njihove su se aktivnosti povećale 100%, no svoj su posao odradili i nije bilo proboja virusa prilikom prijevoza pacijenata. Naša podrška im nikada nije bila upitna, i dalje ćemo im osiguravati sve ono što je potrebno kako bi mogli iskazati sva svoja znanja i vještine u radu s pacijentima. Zahvaljujem im se na tome – poručio je župan Anušić i istaknuo kako je opremljenost svih vozila Hitne pomoći i saniteta iznad propisanih standarda.

Oprema u vozilima je nadstandardna, od kamere za snimanje vožnje i računala za pohranu podataka, grijača i hladnjaka za infuziju, pokretna nosila za bolji pristup pacijentu, povećana snaga električnih instalacija za moguće korištenje većeg broja medicinske opreme (inkubatori, ecmo uređaj i slično), integrirana i pojačana zvučna i svjetlosna signalizacija, odvojeni trauma boks, can bus i drugo. Svako vozilo ima aspirator, respirator, automatski vanjski masažer srca, videolaringoskop, ekg i svu drugu neophodnu opremu za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata.


Važno je napomenuti kako je naša Hitna jedna od najboljih u Hrvatskoj, na intervencije I. kategorije izlaze u roku od 9,5 minuta, a reanimaciju uspješno provode u 15% slučajeva.