Brnjac: Mjere se popuštaju, korak po korak

0
FOTO:HRT

Vlada RH poručuje da mjere koje su na snazi stvaraju uvjete za uspješnu turističku predsezonu i sezonu. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je za središnji Dnevnik HTV-a da se vide rezultati epidemioloških mjera. Istaknula je da se nastojalo postići balans između očuvanja ljudskih života i održanja gospodarskog sustava. 

Komparirajući situaciju u Hrvatskoj s onom unutar EU, Brnjac kaže da 20 država članica ima zatvorene teretane, 24 ih ima zatvorene ugostiteljske objekte, 17 ih ima policijski sat, a u 20 ih je “lockdown”. 

Odgovarajući na pitanje kako to da “kavu za van” neki koji su je prije prodavali sada to ne smiju, a smiju oni koji to prije nisu radili, Brnjac ponavlja da je cilj svih epidemioloških mjera očuvanje ljudskih života i smanjenja kontakata. Kazala je da je Portugal u potpunom “lockdownu” zato jer je imao opuštene mjere za vrijeme blagdana, a da mu je zdravstveni sustav pred kolapsom. 

– Nije vrijedno dovesti se u neku situaciju jer će se za 12 dana revidirati novi prijedlog mjera. Svaki dan se prati epidemiološka situacija, kazala je. 

Napominje da se mjere popuštaju, ali se ide korak po korak.