Žena ostala bez 799 eura nakon lažnog SMS

0
foto: Pixabay

Četrdesetjednogodišnja stanovnica okolice Osijeka postala je nova žrtva računalne prijevare nakon što je putem SMS-a primila sumnjivu poruku o plaćanju carine za svoj nedavno naručeni proizvod. Naivno potvrdivši plaćanje putem priloženog linka, žena je postala žrtva nepoznatog počinitelja.

Incident se dogodio početkom ovog mjeseca kada je žrtva, primila SMS koji je tvrdio da je potrebno platiti dodatnu carinu za pristizanje naručenog proizvoda. Ubrzo nakon što je potvrdila plaćanje putem priloženog linka, žrtvi su s računa skinuli 799 eura.

Policija je odmah uključena u istraživanje ovog slučaja i traga za počiniteljem opisane računalne prijevare. Iako su takve prijevare postale uobičajene, važno je da građani budu oprezni prilikom primanja sumnjivih poruka ili linkova putem SMS-a ili e-pošte.

Stručnjaci upozoravaju da je ključno da građani provjeravaju autentičnost takvih poruka prije nego što kliknu na priložene linkove ili dijele osjetljive informacije. U ovom konkretnom slučaju, žrtva je bila uvjerena u pristiglu poruku zbog nedavnog online naručivanja proizvoda, ali je nažalost postala žrtvom sofisticiranog sustava prevare.

Građane se poziva da budu posebno oprezni prilikom dijeljenja osobnih informacija ili izvršavanja financijskih transakcija putem online platformi te da odmah prijave sumnjive aktivnosti policiji.