Zavrzlama na vukovarski način, jedan Grad, jedna koncesija, a dva autobusna prijevoznika

0
Foto: Ivan Matić/PRESS032

Poslije provedenoga javnog natječaja, a potom i žalbenoga postupka, od nedjelje, 31. siječnja, s obavljanjem gradskog autobusnog prijevoza u Vukovaru započela je tvrtka Slavonija Bus. Oni su dobili jednogodišnju koncesiju na javnom natječaju koji je održan prošle godine. Samim tim tvrtka Čazmatrans Vukovar je poslije više desetljeća izgubila posao prijevoza putnika u Vukovaru.

Međutim, od nedjelje Vukovarci mogu birati s kime će se voziti, odnosno hoće li se u gradu voziti u autobusima Slavonija Busa ili pak Čazmatransa Vukovar. Naime, na svim autobusnim stajališta u gradu mogu se vidjeti autobusi i jedne i druge tvrtke koji voze gotovo po identičnom voznom redu.

Komentirajući ovu situaciju direktor Čazmatransa Vukovar Robert Šimleša kaže kako oni obavljaju prijevoz temeljem dozvole za županijski prijevoz.

Iz Grada Vukovara još nismo dobili informaciju s kojim datumom nam prestaje važiti ranije potpisan Ugovor. Čazmatrans Vukovar svakako nastavlja s daljim prijevozom u Vukovaru, a kako nemamo više opterećenja na ime koncesijske naknade cijena pojedinačne karte će biti niža i iznositi će 6 kuna. Na građanima je da odluče s kim će se voziti“, rekao je Šimleša.

Situaciju je za Press032.com komentirao i direktor putničkog prijevoza Slavonija Busa Josip Matijašević koji podsjeća kako je njegova tvrtka na natječaju bila najpovoljnija i kao takva izabrana da obavlja gradski prijevoz.

Nismo se još obraćali Gradu Vukovaru ali svakako očekujem da taj problem bude riješen što prije. Ovo je poslovni nekorektan potez. Ne znam odakle sada toliki trud da se obavlja gradski prijevoz u Vukovaru od te druge tvrtke kada su ranije govorili kako je to neisplativo. Koliko sam čuo najavljuju i niže cijene autobusnih karti. Pa neka onda ne plaćaju gorivo, radnike i tko zna što sve pa će karta biti još jeftinija. Ovo je poslovna nekorektna odluka kakve nema nigdje u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će se sve brzo riješiti“, rekao je Matijašević.

U isto vrijeme građani su po malo zbuniti jer dolaskom na autobusno stajalište ne znaju u koji od autobusa da uđu tim prije što i jedan i drugi voze na isto odredište. Čazmatrans sada nudi jeftinu kartu dok Slavonija Bus može u startu računati na kategorije građana čiji prijevoz sufinancira Grad Vukovar.