Web detektivi: Edukacija učenika osnovnih škola u Osijeku i Valpovu o sigurnosti na Internetu

0

Policijski službenici za prevenciju, Policijske uprave osječko-baranjske, su sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek (Centar za sigurniji Internet) nastavili provoditi radionicu Web detektivi. 
 
Projekt su tijekom 2013. godine pokrenuli Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske u sklopu preventivnog projekta ”Sigurnost i zaštita djece na Internetu“.
 
Radionice su tijekom listopada i studenog ove godine provedene u tri četvrta razreda Osnovne škole Frana Krsta Frankopana u Osijeku te dva peta razreda Osnovne škole Matija Petra Katančića u Valpovu, prilikom čega je educirano 97 učenika, pet učiteljica i dvije pedagoginje. 
 
Provođenjem radionica Web detektivi, djeca se educiraju kako prepoznati i prijaviti neprimjeran sadržaj na Internetu. Radionica se provodi dva dana po sat vremena i nakon završetka radionice svako dijete dobiva diplomu i detektivsku iskaznicu kako bi, temeljem jedinstvenog koda s iskaznice, mogao prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog internetskog obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva.
 
Cilj je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zlouporabe Interneta i društvenih mreža te pridonijeti općoj sigurnosti djece.
 
Zadaće Web detektiva su:
Prijaviti međuvršnjačko nasilje putem Interneta
Prijaviti cyberbullying ili elektroničko nasilje
Sprječavati poticanje grupne mržnje i ismijavanje, vrijeđanje, napad na privatnost, uznemiravanje, različite poruke vulgarnog sadržaja, uhođenje, prijeteće poruke, lažno predstavljanje, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, iznošenje osobnih tajni, podataka ili slika koje nisu namijenjene javnosti, slanje okrutnih, zlobnih, katkad i prijetećih poruka, namjerno izbacivanje nekog iz online svijeta, kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka, slanje fotografija svojih kolega te traženje ostalih da ih procjenjuju po određenim karakteristikama, odnosno da glasaju za osobu koja je, primjerice, najružnija, najnepopularnija ili najdeblja u škol
 
Osim prijave putem detektivske iskaznice Web detektiva, zlonamjerno ponašanje možete prijaviti i pozivom policiji na broj 192, dolaskom u policijsku postaju ili on-line prijavom na Red Button.