Udruga Vukovarske majke položile ruže i svijeće za poginule civile i branitelje

0
foto: Press 032/ Ivan Matić

Članovi udruge Vukovarske majke su danas, 17. studenoga u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine položili su ruže i upalili svijeće na grobove branitelja i civila ubijenih tijekom agresije na Vukovar.

Pojašnjavajući ovu akciju koju Vukovarske majke provode niz godina unazad dan prije Kolone sjećanja predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih Ljilja Alvir kazala je kako na ovaj način odaju pijetet svim žrtvama.

„Na Memorijalnom groblju niz je grobova čiji su članovi obitelji u međuvremenu preminuli i kojima nitko nema da upali svijeću i položi ružu. Na ovaj način mi se prisjećamo i njih kao i onih koji se i danas nalaze na popisu nestalih“, rekla je Alvir.

Prema njenim riječima Hrvatska danas traga za 1.803 osobe od kojih je njih 374 s područja Vukovara.

Svjesni smo mi toga ali ipak kod svih nas postoji nada da će ipak uspjeti pronaći svoje najmilije, dostojno ih pokopati i tako imati gdje da upale svijeću i polože ružu. Ministarstvo branitelja čini sve da se pronađu nestali ali je problem u nedostatku informacija od strane onih koji nešto znaju. U isto vrijeme i suradnja iz Republike Srbije izostaje“, rekla je Alvir.

Predsjednica udruge Vukovarske majke kazala je kako trenutno nema nekih novih podataka o nestalima ali i da je u zadnje vrijeme bilo dosta rezultata. I ona je prozvala vlasti Srbije da ne surađuju rekavši da su oni po tom pitanju beton.

„Svjesni smo mi da se neće svi pronaći ali se ipak svi nadamo. Nada uvijek postoji. I sama tragam 32 godine za tijelom svoga supruga i još ga nisam našla. Umorila sam se do svega ali se nadam da ću ga ipak pronaći i dostojno pokopati poslije čega onda i sama mogu da umrem“, kazala je Patko.