Vukovarsko-srijemska županija s 1,5 milijuna kuna financira besplatnu prehranu školaraca

0
Foto: Đuro Karalić

Na području Vukovarsko-srijemske županije provodi se projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva  „Užina za sve V“, sa ciljem da sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju makar jedan obrok dnevno u školi. Međutim, kako tim projektom nisu mogle biti obuhvaćene sve osnovne škole, dio financijskog tereta na sebe je preuzela Županija. osiguravši užinu i za učenike tih škola s čijim ravnateljima su danas potpisani i ugovori, koje je ime Županije potpisao župan Božo Galić.

“Projektom “Užina za sve V”, financirana se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a njime se osigurava besplatna prehrana u školskoj godini 2020./21. za onu djecu čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava. Svrha ovog projekta je smanjenje siromaštva i socijalne nejednakosti kod djece osnovnoškolske dobi,  a projektom su obuhvaćeni ugroženi učenici 23 osnovne škole na području naše županije. Ukupna vrijednost projekta je 989.576,33 kuna”, podsjetio je županijski pročelnik za mlade, sport i demografiju Kruno Šarić.

Šarić je pojasnio kako Vukovarsko-srijemska županija iz vlastitog proračuna financira prehranu  učenicima koji nisu mogli biti obuhvaćeni projektom „Užina za sve V“  u iznosu od 1.500.000,00 kuna i to u 14 škola kojima je županija osnivač. Riječ je o 2.139 učenika.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo što je županija i ove školske godine iznašla sredstva za financiranje besplatne prehrane učenika u školama koje nisu obuhvaćene projektom “Užina za sve V” rekavši kako se time pomaže onima kojima je to najpotrebnije te ulaže u djecu i mlade.

“Imamo razumijevanja za roditelje školaraca koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji i na ovaj način im pomažemo. Želimo da stvorimo dobre uvjete za sve učenike u našim školama”, kazao je župan Galić.