Vukovarsko-srijemska županija dodijelila poljoprivrednim udrugama 16 tisuća eura

0

U maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru potpisani su i dodijeljeni ugovori u sklopu Javnog poziva za (su)financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu.

Od osiguranih 25 tisuća eura, danas je podijeljeno gotovo 16 tisuća eura, a ostatak sredstava utrošit će se kroz novi javni poziv.

„Nismo utrošili sva predviđena sredstva, pa nam je u planu otvoriti još jedan javni poziv krajem ove godine. Od ukupno 11 prijava, devet ih je prošlo administrativnu provjeru i s njima su danas potpisani ugovori. Cilj nam je jačanje naših udruga na području Vukovarsko-srijemske županije, naročito onih koje djeluju na području jedinica lokalne samouprave s manje od tri tisuće stanovnika. Tendencija je razvoj poljoprivrednih udruga na području županije, ali i promocija naše županije izvan našeg geografskog područja“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.

Navedeni javni poziv rezultat je želje za jačanjem međusektorske suradnje, odnosno suradnje s predstavnicima udruga koji zastupaju interese poljoprivrednog sektora, a sve s ciljem jačanja hrvatskog sela kao ključne kategorije gospodarskog rasta i razvoja ruralnog prostora.

Ugovore su danas potpisali Pčelarski savez VSŽ, Centar za socijalno poduzetništvo, savjetovanje i edukaciju Feniks, Klaster proizvođača lubenica i povrća VSŽ, Klaster proizvođača mesa i mesnih proizvoda VSŽ, Klaster proizvođača orašastih plodova VSŽ, Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda VSŽ, Klaster proizvođača sira VSŽ, Hrvatska mreža za ruralni razvoj te Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Vinkovci.

Klaster proizvođača mesa i mesnih proizvoda Vukovarsko-srijemske županije broji od 15 do 20 aktivnih članova koji se bave proizvodnjom i distribucijom suhomesnatih proizvoda. Njihovi se proizvodi mogu pronaći u Zagrebu, Slavonskom Brodu i novootvorenoj Butigi u Malinskoj na otoku Krku.

„Na ovom smo javnom pozivu dobili otprilike 1800 eura, što je za našu udrugu velik iznos. S njim možemo pokriti troškove smještaja na sajmovima, na kojima imamo dosta dobre povratne informacije. Ukoliko nam šta ostane, utrošit ćemo sredstva za promotivne materijale“, rekao je predsjednik Klastera Juraj Sabljak istaknuvši kako se tržište polako oporavlja od posljedica afričke svinjske kuge, a ponovni povratak na staro očekuju kroz sljedeće dvije, tri godine.

„Iznimno je važno imati kvalitetan proizvod, ali ga isto tako i promovirati na pravi način kako bi došao do većeg broja ljudi. Cilj nam je povezati i ojačati proizvođače kako bi bili spremni u svakom trenutku širiti svoje poslovanje na druge krajeve Lijepe naše“

istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako smo otvorenjem Butige učinili novi korak u širenju poslovanja i promociji proizvoda.

„Mislim da je to najbolji način da se vidi kojim tempom i u kojoj količini će biti potrebni proizvodi naših proizvođača. Siguran sam da će interes biti izuzetno velik. Prema tome ćemo procijeniti što možemo očekivati u nekom drugom mjestu i na koji način trebamo širiti poslovanje po cijeloj obali. U toj priči spremni moraju biti i Županija, i proizvođači, i naš Agro-klaster koji ima veliku ulogu u educiranju i povezivanju proizvođača, kao i u pomoći pri transportu i plasmanu proizvoda. To je smisao cijele priče“, zaključio je župan.