Vodostaji Drave i Dunava blago rastu, stanje nije alarmantno

0
foto: Arhiva

Vodostaji Dunava i Drave bilježe blagi porast nakon današnjih obilnih padalina, no stanje nije alarmantno i situacija je pod kontrolom, izjavio je osječko-baranjski župan i čelnik Stožera Civilne zaštite Mato Lukić na konferenciji za novinare. Prometnice koje su bile poplavljene ponovno su otvorene, a voda se povukla iz vrtova i okućnica, dodao je pročelnik Ravnateljstva Civilne zaštite Zvonko Grgec.

Načelnik stožera Mato Lukić naglasio je kako se, zbog povećanja vodostaja Dunava, usporava tok rijeke Drave, što utječe na vodostaj u Osijeku te pritoke Drave, koje će također biti u blagom porastu.

“Oštećenja na nasipima uslijed ovog vodenog vala i pritiska vode nije bilo, niti se očekuju. Manja oštećenja koja su bila uočena prije dolaska vodenog vala su sanirana, ali su sve službe preventivno na terenu i pomno prate situaciju”, rekao je Lukić.

Velike količine oborina tijekom prijepodneva uzrokovale su prelijevanje vode preko ceste Đakovo-Našice, gdje su intervenirale nadležne službe i građevinski strojevi. Prometnica kod mjesta Potnjani bila je privremeno zatvorena zbog plavljenja, no sada je otvorena, očišćena i oprana te je ponovno sigurna za prometovanje, izvijestio je Zvonko Grgec.

U Banovoj ulici u Osijeku, zbog velikih oborina, kanalizacija nije mogla prihvatiti svu vodu, ali su djelatnici osječkog “Vodovoda” prepumpavanjem vode ubrzo riješili problem, dodao je Grgec.