Vodostaj Drave i dalje raste

0
foto: VPZ.hr/arhiva

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) danas su izdali posebno priopćenje o vodostajima, konstatiravši da se razdoblje obilnih oborina u našoj i susjednim uzvodnim državama nastavlja te posljedično uzrokuje daljnji porast vodostaja velikih rijeka Drave, Mure, Save i Kupe.

Prema trenutnim hidrološkim prognozama, maksimalni dotok Drave iz Slovenije očekuje se tijekom ove noći od približno 2200 kubičnih metara u sekundi (m3/s), dok bi Mura mogla donijeti 600 – 750 m3/s tijekom subote.

Ranije su i iz Hrvatskih voda upozorili da će dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država Slovenije i Austrije tijekom današnjeg dana uzrokovati značajan porast vodostaja rijeka Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava na području Botova tijekom nedjelje 5. studenoga.

Izvijestili su i da će radi transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave, na dravskim hidroelektranama biti izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera.