Vlada: Uvođenje granične kontrole na unutarnjim granicama Schengenskog prostora je privremena mjera

0
foto: Vlada RH

U četvrtak, 19. listopada je održana 257. sjednica Vlade na kojoj se razgovaralo o aktualnim tema a između ostaloga i o uvođenju granične kontrole na unutarnjim granicama Schengenskog prostora.

Uvođenje kontrola na granicama nije novitet, radi se o privremenoj mjeri koja je posljedica pogoršanja situacije na Bliskom istoku nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, rekao je jučer na sjednici premijer Andrej Plenković, nakon što su Italija i Slovenija odlučile privremeno vratiti granične kontrole. Dodao je da nadzor nad unutarnjim granicama na Schengenskom području trenutno primjenjuje devet država članica, i to većinom zbog pojačanih migracijskih kretanja, ali i prijetnji terorizmom.

Važno je napomenuti da je ovo privremeno uvođenje granične kontrole“, poručio je i naveo kako to treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu primjene i trajanja.

Jedna od posljedica situacije koja se trenutno odvija na Bliskom istoku dodao je premijer Plenković, jesu i odluke pojedinih članica Europske unije da zbog prijetnji terorizma dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji te Slovenija Hrvatskoj.
 
Naime, radi se o tome da će Italija prema Sloveniji uvesti privremenu graničnu kontrolu na unutarnjim granicama, a istovjetan postupak će Slovenija primijeniti prema Hrvatskoj.
 
Premijer Plenković kazao je kako je u srijedu o tome razgovarao sa slovenskim premijerom Golobom, a jučer je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji sudjeluje na sastanku Vijeća za unutarnje poslove Europske unije u Luxembourgu, o tome razgovarao sa svojim slovenskim kolegom. Odluka Italije bi trebala stupiti na snagu 21. listopada, na rok od deset dana, s mogućnošću produljenja, objašnjavaju iz Vlade RH.
 
Zahvaljujući hrvatskoj policiji spriječen puno veći broj nezakonitih prelazaka granice
 
Privremeno uvođenje granične kontrole na unutarnjim granicama moguće je temeljem Zakonika o schengenskim granicama, pojasnio je premijer Plenković, i to ako se u području bez nadzora unutarnjih granica pojavi ozbiljna prijetnja javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti.
 
“Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprječavanja nezakonitih migracija i jačanja sigurnosti naših građana”, poručio je podsjetivši na napore hrvatskih policajaca, njih 6.700, koji čuvaju jedni od najdužih vanjskih granica Europske unije i brinu o sigurnosti i hrvatskih i europskih građana, a pritom poštuju i nacionalno i europsko i međunarodno pravo.
 
Zahvaljujući angažmanu hrvatske policije, dodao je, spriječen je puno veći broj nezakonitih prelazaka, a time je ujedno rasterećen pritisak na Sloveniju i druge države članice.
 
Problem nezakonitih migracija važno rješavati na njegovom izvoru
 

Najavio je da će se vrlo brzo ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije sastati i u trilateralnom formatu kako bi raspravili ovu novu situaciju te utvrdili privremenost tih mjera te zajedničkom suradnjom spriječili prijetnje koje su vezane za ugroze od terorizma te radili na suzbijanju nezakonitih migracija.
 
Kada je riječ o odgovoru na migrantsku krizu koja traje već osam godina, premijer Plenković istaknuo je tri temeljna načela.
 
Prvo je tijesna suradnja između država članica, zatim solidarnost između država članica te rješavanje problema na izvoru, to jest u onim zemljama gdje se migracijski valovi pokreću iz različitih razloga.
 
Ključ je zaštititi vanjske granice Europske unije, kazao je premijer, te u tom kontekstu naveo da je hrvatski cilj da vrlo skoro i Bosna i Hercegovina sklopi sporazum s Frontexom kako bi joj on mogao pomoću u suzbijanju nezakonitih migracija i kontroli situacije u toj zemlji i u svim drugim zemljama u susjedstvu koje još nisu članice Europske unije, objašnjavaju iz Vlade.