Pripreme za uništenje avio-bombe u Kopačkom ritu su u tijeku

0
foto:OBŽ

Centar 112 izvijestio je javnost da će biti uništenje avio bombe u periodu između 11 i 14 sati kada pirotehničari poduzmu sve radnje prije detonacije. Obavještavaju se građani da će doći će do detonacije i buke koja nastaje u kontroliranim uvjetima odnosno kontrolirano aktiviranje avio bombe je jedini siguran način za uništenje iste.

U Kopačkom ritu na području razminiranja pronađena je jučer avio bomba koju će djelatnici protueksplozijske zaštite pregledati i uništili, izvijestio je jutros Županijski centar 112.

Podsjećamo u Parku prirode Kopački rit je 7. lipnja 2023., održan radni sastanak djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite, predstavnika Javne ustanove Park prirode Kopački Rit te predstavnika izvoditelja razminiranja. Sastanak je održan u cilju što bolje koordinacije obavljanja poslova razminiranja sa svrhom osiguranja sigurnosti pirotehničara te poštivanja mjera zaštite prirode.   

Razminiranje područja Kopačkog rita, bio je primarni cilj projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji –  Naturavita, financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“. Navedena aktivnost razminiranja financirana je s 250 milijuna kuna uz 85% osiguranih bespovratnih sredstava Europske unije.

Kopački rit bio je jedno od najzagađenijih minski sumnjivih područja, što je potvrdio pronalazak nešto više od 5.600 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava kroz realizaciju Naturavite.