VLADA Beroš: 18 posto više hospitaliziranih, dodatak na plaće zdravstvenim radnicima

0
foto: HRT/screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u proteklih tjedan dana broj hospitaliziranih sa covidom-19 porastao za 18 posto u odnosu na tjedan ranije, te je najavio donošenje odluke o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji skrbe o zaraženima.

“Sve je više oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb. U proteklih tjedan dana u usporedbi s tjednom ranije postotak hospitaliziranih je porastao za 18 posto”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Istaknuo je kako se intenzivno prati rad bolničkog sustava te potrebe za liječnicima i medicinskim djelatnicima, respiratorima i drugom opremom.

Na bolničkom liječenju trenutno je 2501 osoba, od kojih je 258 na respiratoru, 1516 je aktivnih slučajeva među zdravstvenim djelatnicima, a njih 1032 je u samoizolaciji.

Trenutno je angažirano 74,44 posto stacionarnih kapaciteta i 44,87 posto respiratornih kapaciteta u primarno-respiratornim intenzivističkim centrima s daljnjom mogućnošću prilagodbe.

Beroš je najavio da Ministarstvo zdravstva priprema odluku o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvenu skrb pacijentima oboljelima o covida-19.

“Održani su sastanci s predstavnicima sindikata i do kraja tjedna, po primitku mišljenja nadležnih tijela državne uprave, očekujemo završni tekst odluke”, rekao je.

Dosad je 14.000 antigenskih testova distribuirano županijskim zavodima za javno zdravstvo radi pokretanja antigenskog testiranja, a u subotu, 5. prosinca, kreće i dodatna distribucija 125.000 brzih antigenskih testova.

Beroš je naglasio kako je smisao izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne za nepridržavanje epidemijskih mjera, prevencija, a ne penalizacija.