Više od 60 posto očeva iskoristilo pravo očinskog dopusta

0
foto: Pixabay/Ilustracija

U 11 mjeseci, od 1. kolovoza prošle do 1. srpnja ove godine, očinski je dopust iskoristilo gotovo 21 tisuću očeva, njih više od 60 posto.

Dopust, koji je uveden 1. kolovoza 2022., prema podatcima HZZO-a, u 11 mjeseci iskoristilo je 20.847 očeva. Uzme li se u obzir broj živorođene djece u tom razdoblju, može se reći da je više od 60 posto očeva iskoristilo svoje pravo, objavio je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Od 1. kolovoza prošle godine očevi imaju pravo na dopust od 10 radnih dana za jedno dijete ili 15 u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istodobnog rođenja više djece, a pravom se mogu koristiti do navršenih šest mjeseci djetetova života.

Podatci Središnjega državnog ureda govore da su taj dopust najviše iskoristili očevi u dobi od 32. do 36. godina., i to oni iz Zagreba te Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije.

Top lista 5 županija u kojima su očevi najviše koristili svoje pravo:

  1. Grad Zagreb                                                                 
  2. Zagrebačka županija                              
  3. Splitsko-dalmatinska županija
  4. Osječko baranjska županija
  5. Primorsko-goranska županija

Središnji državni ured ustrajno ponavlja važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.