Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu

0
foto: PIXABAY

U sklopu opsežne operacije Mozaik koja je obuhvatila sedam zemalja zapadnog Balkana, više od 39 osumnjičenika za seksualno zlostavljanje djece putem interneta identificirano je tijekom trajanja akcije od 6. do 19. studenog. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske izvijestilo je o rezultatima akcije, naglašavajući sudjelovanje Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

Hrvatska policija, u sklopu ove akcije, identificirala je osam počinitelja kaznenih djela te provela devet pretraga domova osumnjičenih, pri čemu je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka. Tijekom akcije identificirano je jedno dijete kao žrtva kaznenog djela, a kriminalističko istraživanje je rezultiralo prekidom daljnjeg zlostavljanja.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska policija, a Europol je koordinirao napore sudionika. Ukupno je provedeno 41 racija u zemljama sudionicama, rezultirajući uhićenjem osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog distribucije slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

Zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice. Policija naglašava da će kriminalistička istraživanja biti nastavljena, a dio osumnjičenih još uvijek je pod istragom.