Vinkovcima 10 milijuna eura za prvu geotermalnu bušotinu

0
foto: Grad Vinkovci

U četvrtak, 23. svibnja su potpisani ugovori za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina za lokacije u Vinkovcima, Osijeku, Zaprešiću i Velikoj Gorici.

Agencija za ugljikovodike i CROSCO, naftni servisi, d.o.o. potpisali su ugovore, a cilj ovog projekta je potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu spomenutih gradova.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić očekuje kako se već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine.

„Sjajne vijesti stižu nam iz Agencije za ugljikovodike, sredstva su osigurana i već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine. Vjerujem kako će rezultati tih završnih istraživanja biti onakvi kakve i očekujemo te da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju naših geotermalnih potencijala. Prvenstveno tu mislim na mogućnosti u toplinarstvu, ali ne smijemo zaboraviti ni na proizvodnju električne energije, smanjenje troškova gospodarstvenicima te poljoprivrednu proizvodnju. Naš kraj je tradicionalno ratarski, a uz geotermu nam se otvaraju mogućnosti proizvodnje visoko dohodovnih kultura u staklenicima. Naime, jedna bušotina može biti dostatna za grijanje otprilike 35.000 m2 staklenika jer proizvodnja energije na ovakav način funkcionira neprestano, neovisno o vanjskim uvjetima, a troškovi su stabilni i dugoročno predvidljivi“, ističe zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Iz Grada Vinkovaca navode kako su tijekom 2023. obavljena geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija ((Osijek, Vinkovci, Vukovar, Zaprešić, Sisak i Velika Gorica), a nakon analize rezultata istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije obuhvaćene potpisanim ugovorima. Izradom i testiranjem bušotina Crosco će utvrditi potencijal iskorištavanja geotermalne vode i parametre nužne za privođenje bušotina proizvodnji, prvenstveno za toplinarstvo. Početak pripremnih radnji za izvođenje operacija očekuje se do kraja 2024. godine, dok je početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine.

Ukupna vrijednost ugovora je 39,7 milijuna eura. Za potrebe istraživanja geotermalnih potencijala u Vinkovcima, konkretno, za izgradnju istražne geotermalne bušotine koja bi u konačnici trebala potvrditi velike mogućnosti grada na Bosutu kada je ovaj obnovljivi izvor energije u pitanju, osigurano je gotovo 10 milijuna eura.