Vili Beroš traži hitno ograničavanje konzumacije popularnog napitka

0
foto; Vlada RH

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva aktivno radi na ograničavanju konzumacije energetskih pića i nikotinskih vrećica među djecom i mladima nakon što je Slovenija već zabranila određenu kofeinsku verziju popularnog energetskog napitka. Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je zabrinutost zbog mogućih štetnih posljedica koje ovi proizvodi mogu imati na zdravlje mladih.

Ministarstvo zdravstva je, nakon saznanja o nedozvoljenim sastojcima, uputilo dopis državnom inspektoratu, tražeći hitne inspekcijske nadzore. Cilj je identificirati proizvode s nedopuštenim sastojcima te ih, ako se pronađu, zabraniti, ukloniti s tržišta i narediti povlačenje istih. Ministar Beroš naglašava važnost brze reakcije kako bi se zaštitila javnost, posebice mladi konzumenti.

Dodatno, Ministarstvo zdravstva planira raditi na onemogućavanju internetskog trgovanja ovakvim proizvodima kako bi se suzbila nekontrolirana dostupnost. Ministar Beroš ističe nužnost suočavanja s istinom i sagledavanja svih potencijalnih opasnosti kako bi se osigurala sigurnost mladih ljudi u Hrvatskoj.

Ovim potezom Hrvatska pokazuje predanost zaštiti zdravlja svojih građana, posebno najmlađih, te prepoznaje važnost regulacije proizvoda koji bi mogli imati ozbiljne posljedice po zdravlje i dobrobit mladih generacija.

Sanitarna inspekcija provodi nadzor zbog energetskog pića Prime

Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetska pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin, izvijestio je Državni inspektorat (DIRH), najavljujući da će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje takvog proizvoda ako ga zateknu na tržištu.

– Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetska pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s Uredbom Europskog parlamenta, stoji u priopćenju DIRH-a u kojem ne navode ime proizvoda.

Ako sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu, postupit će u skladu sa Zakonom o hrani te će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje s tržišta.