Ministarstvo odustalo od novčanog kažnjavanja učitelja i nastavnika

0
foto: Vlada.gov.hr

U utorak je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio da će se iz prijedloga izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama izbrisati stavak koji predviđa novčano kažnjavanje nastavnika. Ova odluka dolazi nakon što je spomenuta odredba izazvala kontroverze i političke polemike.

Ministar Fuchs naglasio je da se sporni stavak odnosio na one koji se nisu pridržavali postojećih pravilnika te da je prvotna namjera bila unaprjeđenje odgovornosti u primjeni tih pravila. Međutim, s obzirom na politizaciju ovog pitanja i osjetljivo razdoblje, ministarstvo će povući taj prijedlog kako bi izbjeglo daljnje kontroverze.

Fuchs je dodao da će se u petak sastati s čelnicima sindikata kako bi raspravili ovu odluku. Istaknuo je da odgovornost ostaje na ravnateljima škola i samim ustanovama te da nije bila namjera provoditi inspekcije i kažnjavanje na razini pojedinačnih škola.

Ovim potezom ministarstvo pokazuje fleksibilnost i spremnost na dijalog s relevantnim dionicima u obrazovnom sustavu, a cilj je očuvati konstruktivan pristup unaprjeđenju odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.