Usvojen je Proračun Virovitičko-podravske županije za 2023. godinu koji iznosi 99.950.000,00 eura, doznajte što će se sve graditi i subvencionirati

 foto: Kristijan Toplak

S 24 glasa za i jednim suzdržanim, usvojen je Proračun Virovitičko-podravske županije za 2023. godinu koji iznosi 99.950.000,00 eura. Sjednica Županijske skupštine održana je u Virovitici, uz predsjedavanje Dinka Begovića, kao i nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa.

O Proračunu je govorila pročelnica Službe za javne financije VPŽ Ankica Garaj, a njegove „sadržajne dijelove“ istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U ovom temeljnom županijskom dokumentu planiraju se brojne aktivnosti u školstvu, zdravstvu, poljoprivredi, gospodarstvu i nizu drugih područja, koje utječu na svakodnevni život svih žitelja naše županije. Virovitičko-podravska županija već niz godina kontinuirano skrbi o potrebama svojih škola, zdravstvenih ustanova i drugih proračunskih korisnika pri čemu u uvjetima skromnih izvornih sredstava, maksimalno koristi mogućnosti koje pružaju europski fondovi pri čemu je među najboljim županijama u Hrvatskoj – naglasio je župan Andrović te nastavio.

U idućoj godini energetski ćemo obnoviti zgrade A, B i C Opće bolnice Virovitica. Krećemo i u adaptaciju i rekonstrukciju rodilišta. Za to nam je od Ministarstva zdravstva namijenjeno 4,5 milijuna kuna, a ostatak će izdvojiti Virovitičko-podravska županija i Opća bolnica Virovitica. Tu je i ambulanta Doma zdravlja VPŽ u Gornjem Bazju, a imamo sve spremno i za zgradu Zavoda za hitnu medicinu VPŽ. Naravno, nastavljamo i nadalje subvencionirati liječnicima kamate na kredite, subvencionirati njihovo stanovanje na našem području.

Važan segment su sustavi navodnjavanja.

Davno smo shvatili kolika je važnost sustava navodnjavanja, posebno zbog nestalnih vremenskih uvjeta. Ove godine smo na području naše županije imali sušu i zato je važno imati što više poljoprivrednih hektara koji će se navodnjavati jer to garantira sigurnu proizvodnju hrane. Trenutno imamo završena tri sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac Detkovac. Projektiramo i nove sustave, Đolta II. faza, Lukač će uskoro imati građevinsku dozvolu, a tu su i sustavi – Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Istodobno, nastavit ćemo s istraživanjem geotermalnih potencijala na području VPŽ i izraditi dokumentaciju za Sušionicu povrća.

Intenzivirat će se i projekt širokopojasnog interneta.

Kroz projekt Razvoj širokopojasnog interneta na području općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, žiteljima na tom prostoru omogućit ćemo „brzi internet“, ili tzv. „autocestu budućnosti“. Osim toga, izradit ćemo i potrebnu dokumentaciju za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti.

Po sredstvima koja se ulažu u obrazovanje, Virovitičko-podravska županija je jedna od hrvatskih perjanica.

U proračunu smo osigurali sredstva za energetsku obnovu dviju područnih škola, u Novom Gradcu i Okrugljači. Tu je i projekt Regionalnog znanstveni centar – STEM komponenta B, kroz koji će se značajna sredstva uložiti u OŠ Suhopolje i OŠ Josipa Kozarca Slatina gdje će se urediti potkrovlje škole. Energetski će se obnoviti školski prostor u Turanovcu, Cabuni, Zdencima, Učenički dom u Virovitici… I iduće godine ćemo financirati nabavku školskih materijala. Država učenicima nabavlja udžbenike, a mi ćemo, zajedno s općinama i gradovima – radne materijale. I to je odličan put za razvoj obrazovanja, jer će učenici imati besplatan obrok, besplatne udžbenike i radne materijale i svima onima koji se prijave za stipendiju, a imaju potrebne uvjete, županija će im dati studentsku stipendiju. Osim toga, uz pomoć države, uz gradove i općine, sufinancirat ćemo željeznički prijevoz našim studentima. Nije nam cilj da im sufinanciramo samo prijevoz do mjesta studiranja, želimo da imaju besplatan željeznički prijevoz na području cijele RH. Imamo i spremne projekte, koje nismo stavljali u naš Proračun, ali ih planiramo kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost. To su – nova zgrada osnovne škola u Orahovici, nova osnovna škola u Pitomači sa sportskom dvoranom, nova zgrada Gimnazije u Virovitici sa sportskom dvoranom, nove sportske dvorane u Suhopolju i kod OŠ Josipa Kozarca u Slatini, te nova sportska dvorana u Novoj Bukovici. Naravno, najviše zahvaljujući Vladi RH kroz ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, kao i podršku Virovitičko-podravske županije, gradova i općina, imat ćemo na našem području u svakom gradu i općini dječji vrtić. Trenutno ih je izgrađeno 10. Tu su i nove jaslice u Slatini, dva vrtića se grade (Orahovica i Nova Bukovica), a očekuju nas i četiri nova, u Slatini, Špišić Bukovici, Starom Gradcu i Mikleušu.

U zadnjih nekoliko godina Virovitičko-podravska županija je, na razini RH, prepoznata kao županija koja je obnovila i obnavlja svoju kulturnu i povijesnu baštinu.

Nastavljamo s trećom fazom uređenja Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, gdje će se urediti podrum, wellness, bazen. Za navedeno je već, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno 5 milijuna kuna. Kurija Janković u Kapela Dvor uz Dvorac u Suhopolju, bilježi sjajne rezultate noćenja posjetitelja, a s novim sadržajima, Suhopolje će postati još poželjnija turistička destinacija. Tu je i Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni.

I u idućoj godini, značajna sredstva izdvojit će se i za poticanje gospodarstva i poduzetništva.

Uz već postojeće mjere, od kojih uvijek ističemo sufinanciranje našim poduzetnicima smještaj u našim poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, uvodimo i neke nove. Tako ćemo 500.000 kuna izdvojiti za poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva, a 1.000.000 kuna smo namijenili za razvojne programe u poljoprivredi, a nastavljamo i sa sufinanciranjem tradicijskih obrta… – istaknuo je između ostalog župan Igor Andrović.