Uskoro još domaćeg plina: sredinom godine eksploatacija u Slavoniji

0
FOTO:PIXABAY

Na samom početku dobra vijest za ovu godinu. Konačno kreće realizacija jednog novog energetskog projekta započetog još 2019. godine. Počet će eksploatacija domaćeg prirodnog plina s bušotina na poljima Berak i Cerić u istočnoj Slavoniji, već sredinom ove godine. -Javlja HRT.

Hrvati nikad zadovoljni. Ako uvozimo plin uvijek pitaju zašto ne eksploatiramo domaći. I govore kako je nekad proizvodnja domaćeg plina bilo “skoro pa dovoljna za naše potrebe”. Onda je 2014. ministar Vrdoljak uskliknuo: “Hrvatska će biti mala Norveška!” jer da navodno imamo u Jadranu velike rezerve plina koje će nam omogućiti bogatstvo, sreću i blagostanje. Ali ni to nije bilo dobro. Jer , čim netko krene u istraživanje i eksploataciju domaćeg, kažu da će to zagađivati okoliš i biti loše za turizam. I tako u krug.

U  bušotinama na poljima Berak i Cerić u istočnoj Slavoniji navodno se radi o rezervama koje zbrojeno iznose 404 milijuna m3 plina. Vlada je donijela sve potrebne odluke, a multinacionalna tvrtka Vermilion gotovo dovršila svu potrebnu infrastrukturu za vađenje i komercijalno iskorištavanje plina. I to porezne obveznike ne bi trebalo koštati ništa.

Naime, prema potpisanom Ugovoru, država će najprije Vermilionu nadoknaditi ulaganja pridobivenim plinom, a u kasnijim godinama dobit se dijeli među partnerima prema ugovornom modelu. Država ne želi svoj udio u plinu nego u novcu od njegove prodaje.

Sve o novom energetskom projektu u razgovoru s novinarom Željkom Kardumom rekao je Augustin Krešić, voditelj istraživanja u Hrvatskoj tvrtke Vermilion.