USKOK podignuo optužnicu protiv dvije carinske službenice

0
foto: MUP/Ilustracija

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke (1964., 1980.) zbog primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Sve se dogodilo na graničnom prijelazu Slavonski Šamac kada su dvije carinske službenice prilikom obavljanja carinske kontrole kod stranog državljanina pronašle robu koja podliježe carinskom nadzoru a koju isti nije prijavio.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su 11. kolovoza 2021. na cestovnom graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kao carinske službenice Područnog carinskog ureda Osijek, u zajedničkoj nakani da se nepripadno okoriste, nezakonito postupile prilikom obavljanja granične carinske kontrole pregledom prtljage stranog državljanina koji je osobnim automobilom ulazio na navedenom graničnom prijelazu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Naime, nakon što je I. okr. pregledom prtljage ulaznog putnika koja se nalazila u njegovom automobilu pronašla robu koja podliježe carinskom nadzoru, a koju nije prethodno prijavio, I. i II. okr. su mu predočile da je počinio carinski prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000,00 kuna, da će carinski postupak trajati najmanje tri sata i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako. Kada im je strani državljanin rekao da kod sebe ima oko 1.500,00 švedskih kruna, uputile su ga da na obližnjem bankomatu u mjestu Slavonski Šamac podigne novac u hrvatskoj valuti i da im donese onoliko novca koliko on procijeni da mu se izađe u susret jer one gube na plaći time što ga neće kazniti. Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prijelaza bez da je podigao novac navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije. Potom, protivno važećim carinskim propisima, I. i II. okr. u službene evidencije nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prekršaja već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je ovaj i učinio.